Wykonanie
Delikatne racuszki na bazie
jogurtu naturalnego.Idealne na śniadanie.Wyśmienicie smakują z
konfiturą truskawkową.Składniki:2 małe
jogurty naturalne2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
cukruszczypta
soliolej do smażeniaPrzygotowanie:
Jogurty wlewamy do miseczki. Dodajemy
jajka i mieszamy łyżką (można mikserem na najniższych obrotach)Do masy wsypujemy powoli
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy (ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany)Na koniec dodajemy szczyptę
soli i
cukruNa patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju. Kładziemy łyżką ciasto i smażymy racuszki na złoty kolor z jednej i drugiej strony. Po upieczeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierze kuchennymPodajemy lekko ostudzone.Najlepiej smakują z konfiturą/dżemem
truskawkowymŹródło: "Bistro" - NAJ Magazyn, nr 4/2011Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u