Wykonanie
Podobno pierwszy przepis na
chipsy został opublikowany w jednej z amerykańskich książek kucharskich w latach 30tych XIX wieku. Inna powieść
mówi, iż powstały przez przypadek, w wyniku urażonej dumy pewnego kucharza, u którego zbyt grube plasterki
ziemniaków zareklamował niezadowolony klient. Ten zaś kolejna partię
ziemniaków pokroił na niemal przezroczyste plasterki, które wzbudziły zachwyt klienta. Dziś
chipsów w sklepach co niemiara, co powiecie jednak na domowe
chipsy bez grama tłuszczu ? Taka ich trochę wersja "slow", chociaż do zrobienia w 5 minut.
Jesienią wracamy do rytuału popołudniowego i wieczornego oglądania filmów. Czasami to seanse rodzinne, innym razem kino raczej dla dorosłych. To nie tak, że mamy za daleko do kina. Po prostu nie chce nam się wyłazić z domu, wolimy wyszperać jakiś ciekawy film na dvd, zaprosić znajomych, by w zaciszu domowym, z dobrym
winem i fajną przekąską obejrzeć coś ciekawego. Ostatnio znów oglądałam "Searching for Sugar Man" film dokumentalny, który już tu na blogu gorąco polecałam . Już dla samej ścieżki dźwiękowej warto, a historia niczym najlepszy kryminał.Pamiętam czasy, gdy w sklepach w Polsce pojawiły się pierwsze
chipsy. Nagle stare dobre
krakersy i słone paluszki poszły w odstawkę, a na imprezach i przy wieczornym filmie zaczęły królować
chipsy. Szczególnie zakochana byłam w Chio
Chips ostra papryka (czy peperoni, już nie pamiętam). Owo zafascynowanie trwało jednak krótko, no może 30 dużych paczek i kilka sporych piw. Bo
piwo i
chipsy dobrze się komponowały. Moje dzieci czasem mają straszną, ale to okrutną ochotę na
chipsy. No to zaproponowałam im wspólne robienie domowych
chipsów, które każdy może samodzielnie doprawić wg gustu.
Domowe
chipsy bez tłuszczuDo zrobienia domowych
chipsów bez smażenia wystarczy dobra mandolina (krajalnica krojąca
ziemniaka na cieniutkie plasterki), ulubione
przyprawy, stojak do
chipsów i mikrofalówka .
Chipsy są super chrupkie i smakują jak cieniusieńkie pieczone
ziemniaki. Fajny smak, chociaż ciut inny od "klasycznych" smażonych w tłuszczu.ok 2 średnie
ziemniaki na osobę
sól, ostra i
słodka papryka, ew inne ulubione
przyprawyZiemniaki obierz, umyj o pokrój na cieniusieńkie, niemal przezroczyste plasterki mandoliną, czyli cieniutko krojącą tarką. Dopraw
ziemniaki przyprawami i koniecznie
posól. Jeśli masz na wyposażeniu mikrofali specjalny stojak, ułóż na nim plasterki
ziemniaków, ustaw mikrofalę na moc ok 900W i włącz na ok 4-5 minut. Musisz wyczuć swoją mikrofalę i regulować czas w zależności od ilości
ziemniaków, które masz w środku.Polecam do nich mały sprytny stojaczek do pieczenia
chipsów w mikrofali, w którym układa się plasterki w pionie (poszukajcie na allegro pod hasłem "do
chipsów", znajdziecie zestaw: krajalnica + stojak).Jeśli smak
chipsów nieodłącznie wiąże się dla Was z
olejem, można tez zrobić ich wersję pieczoną w piekarniku i tylko lekko spryskaną
olejem.ok 2 średnie
ziemniaki na osobę
sól, ostra i
słodka papryka, ew inne ulubione
przyprawyolej roślinny, najlepiej w "spryskiwaczu"
Ziemniaki obierz, umyj o pokrój na cieniusieńkie, niemal przezroczyste plasterki mandoliną, czyli cieniutko krojącą tarką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na niej ułóż plasterki
ziemniaków, spryskaj je lekko
olejem, a następnie dopraw
solą i wybranymi
przyprawami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz w uchylonym piekarniku ok 7-10 minut, obróć plasterki na drugą stronę i piecz kolejne 7-10 minut. Jeśli nie są wystarczająco chrupkie, dosusz je jeszcze kilka minut.