Wykonanie
Parę dni temu nabrałam ogromnej ochoty na przygotowanie domowych
chipsów ziemniaczanych. Upiekłam je w dwóch wersjach. Część ziemniaczków trafiła do piekarnika, a reszta na patelnię. Według mnie,
chipsy z patelni smakowały lepiej i dlatego dzielę się z
wami tym przepisem.Po usmażeniu ziemniaczki są chrupiące i moim zdaniem dość dobrze imitują sklepowe
chipsy.Jedyną
przyprawą użytą przeze mnie była
sól, ale oczywiście możecie dodać
paprykę,
czosnek, czy ulubione
zioła.Składniki:
ziemniakisólolejZiemniaki dokładnie szorujemy pod ciepłą
wodą. Trzemy je na tarce na bardzo cienkie plasterki o grubości około 1mm. Doprawiamy je
solą.Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju, wystarczy dosłownie łyżka. Kładziemy na nią ziemniaczki i podsmażamy je przez kilka minut z obu stron, aż staną się zarumienione.
Chipsy podajemy gdy wystygną.Smacznego:)