ßßß Cookit - przepis na Domowe chipsy z patelni

Domowe chipsy z patelni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Parę dni temu nabrałam ogromnej ochoty na przygotowanie domowych chipsów ziemniaczanych. Upiekłam je w dwóch wersjach. Część ziemniaczków trafiła do piekarnika, a reszta na patelnię. Według mnie, chipsy z patelni smakowały lepiej i dlatego dzielę się z wami tym przepisem.
Po usmażeniu ziemniaczki są chrupiące i moim zdaniem dość dobrze imitują sklepowe chipsy.
Jedyną przyprawą użytą przeze mnie była sól, ale oczywiście możecie dodać paprykę, czosnek, czy ulubione zioła.
Składniki:
ziemniaki
sól
olej
Ziemniaki dokładnie szorujemy pod ciepłą wodą. Trzemy je na tarce na bardzo cienkie plasterki o grubości około 1mm. Doprawiamy je solą.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wystarczy dosłownie łyżka. Kładziemy na nią ziemniaczki i podsmażamy je przez kilka minut z obu stron, aż staną się zarumienione.
Chipsy podajemy gdy wystygną.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2016/02/domowe-chipsy-z-patelni.html