ßßß
To nie tylko kolejna Kulinarna Akcja Bezpośrednia, ale także warsztaty Gotowania dla dzieci, kiermasz produktów regionalnych, pokaz kulinarny Artura Moroza oraz koncert zespołu Jagny Knittel, a wszystko wokół FINAŁU KONKURSU KULINARNEGO "TRADYCYJNE PRODUKTY - NOWOCZESNA KUCHNIA POLSKA" realizowanego przez Slow Food i Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej.Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Masło, pachnące jak masło i chleb, ciężki jak chleb. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, uczciwe miody, chrzan nadwarciański i sękacz z ognia - to wszystko dostępne będzie na kiermaszu i w jednodniowej knajpce.
Używając najlepszych produktów regionalnych, młodzi kucharze ze szkół gastronomicznych (tak tak, to przyszli wielcy szefowie kuchni!!) będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym, wieńczącym projekt "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska" - ich wysiłki będzie komentował Maciej Nowak. Kto wie jakie talenty odkryją przed nami!Szczegółowy program imprezy:11-16 - Kiermasz produktów, jakie lubicie, których szukacie, którymi się zachwycicie. Zakupy, degustacja i jednodniowa knajpka, w której spróbujecie królika popielańskiego w musztardzie (pycha!) i wina od Płochockich. Liczne stoiska z produktami, które rzadko docierają do Warszawy. Jakościowe wyroby i gwarantujący jakość autorzy, wyselekcjonowani przez Slow Food i Krajową Izbę Produktu Regionalnego11-14 - Zmagania konkursowe uczniów szkół gastronomicznych, komentowane przez Maćka Nowaka13 . 00 - Kulinarna Akcja Bezpośrednia - Rasy rodzime zwierząt gospodarskich .Kura zielononóżka znana jest już nawet w przedszkolach. A czy wiemy coś o króliku popielańskim, owcy pomorskiej czy wrzosówce? Mamy w Polsce kilkadziesiąt rodzimych ras, wartych chronienia. Opowiedzą nam o nich prof. dr. hab. Jędrzej Krupiński i prof. dr hab. Paweł Bielański z Instytutu Zootechniki w Balicach. Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food 5 zł.13 . 00 - Warsztaty gotowania dla dzieci "Bułeczki i spółka"Dzieci będą gotowały w grupach, które poprowadzą:Beata - Lawendowy DomNina - Nina w KuchniZuza - Pomarańcza i ImbirMałgosia - Minta EatsRenata - ItalianissimaIwona i Katarzyna z... ChilliBite :))15 . 00 - autorski pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa Kuchni Restauracji Bulaj w Sopocie.15 . 30 - koncert Jagny Knittel z zespołem16 . 00 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnegoDo zobaczenia w Fortecy!