Wykonanie

Oj narobiło mi się zaległości... Czasu jak na lekarstwo ostatnio :) Wpisy robię "na raty" znajdując kilkanaście minut codziennie wolnego :) I tak po kilku dniach składania w całość wrzucam dzisiejszy post :) Wiem że czekaliście na to ciasto :) Robi się błyskawicznie, nie wymaga pieczenia ale za to wymaga silnej woli by nie sięgać po kolejny kawałek :) To ciasto to istna bomba kaloryczna, ale zapewniam że od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką "pychotkę" ;) Przepis znalazłam na blogu Zjem to i bardzo Wam polecam :)Składniki:ok. 54 szt
herbatników maślanych400g masy kajmakowej3 szt batonów lion w
mlecznej czekoladzie750g
serka mascarpone4 łyżki + 2 łyżeczki
cukru pudru500g +150g
śmietany kremówki 36%50g tartej
deserowej czekolady do posypaniaBlaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dnie ułożyć warstwę
herbatników (u mnie wyszło trzy
rzędy po 6 sztuk). Na nich rozsmarować masę kajmakową i przykryć kolejną warstwą
herbatników.150g
śmietany kremówki ubić z 4 łyżkami
cukru pudru. Dodać do lekko zmiksowanego
serka mascarpone i dokładnie, ale krótko zmiksować. Do masy wmieszać pokrojone w kostkę batoniki i wymieszać. Masę wyłożyć na
herbatniki, wyrównać i przykryć ostatnią warstwą
herbatników.500g
śmietany ubić na sztywno z 2 łyżeczkami
cukru pudru. Gotową wyłożyć na
herbatniki i wyrównać. Wierzch posypać tartą gorzką lub
deserową czekoladą. Schłodzić w lodówce przez noc. (Jeśli korzystacie ze
śmietany 30% konieczne będzie dodanie
śmietan fixów).Smacznego :)


