ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe - drożdżówki z rodzynkami Chelsea buns

Bułeczki drożdżowe - drożdżówki z rodzynkami Chelsea buns

nazwa

Wykonanie

Przepyszne bułeczki drożdżowe. Mięciuteńkie w środku, klejące od glazury zewnątrz z całym mnóstwem pyszności w środku :) Doskonale będą również smakowały w wersji z konfiturą, powidłami, makiem czy cynamonem. Jakkolwiek wybierzecie - warto :) Zdjęcia niestety tylko takie, ale na pewno w najbliższym czasie je wymienię bo piec będę jeszcze nie raz :) Przepis (z moimi małymi zmianami) z bloga Moje Wypieki poleciła mi czytelniczka na fb . Polecam baardzo :)
Składniki na ciasto:
500g mąki pszennej
30g drożdży świeżych
70g cukru
50g miękkiego masła
225 ml letniego mleka
1 jajko
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną mąki i mleka. Odstawić aż ruszą. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz).
Składniki na nadzienie:
25g roztopionego masła
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika (klik)
25g skórki pomarańczowej kandyzowanej
125g mieszanki różnych suszonych owoców (u mnie rodzynki, śliwki, daktyle, kandyzowane owoce takie jak do keksa)
ponadto:
3-4 łyżki mleka do posmarowania
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte przekładamy je na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrabiamy. Rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm.
Na ciasto dajemy kolejno: rozpuszczone masło, cukier, przyprawę i posypujemy mieszanką owoców. Zwinąć w roladę i pokroić na 12 równych plastrów. Układać je w blaszce (23x33) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na ok. 40 minut do napuszenia.
Po tym czasie posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 min w temp. 200 stopni.
Składniki na glazurę:
40g cukru
4 łyżki wody
Składniki glazury podgrzać w rondelku do rozpuszczenia i gotować ok. 2 min.
Upieczone bułeczki posmarować dokładnie glazurą. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/bueczki-drozdzowe-drozdzowki-z.html