Wykonanie
Pączki hiszpańkie mogłabym jeść na okrągło.... Uwielbiam je zarówno same jak i z dowolnymi dodatkami.... Churros to nic innego jak dokładnie to samo ciasto usmażone jednak nie w formie gniazdek, a podłużnych "patyczków" które
macza się w dowolnych sosach. Pyszna propozycja nie tylko na Tłusty czwartek ;) Bardzo, ale to bardzo Wam polecam :)Składniki na churros:250ml
wody125g
masła1 szkl.
mąki pszennej3
jajkaszczypta
soliWodę zagotować. Do gotującej się dodać
masło i dokładnie rozpuścić a następnie wsypać
mąkę i
sól. Mieszając cały czas gotować jeszcze chwilę. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Miksując na najwyższych obrotach dodawać kolejno
jajka. Utrzeć ciasto na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka 1M lub 2c)Na rozgrzany
olej do temp ok. 175 stopni wyciskać paski o dł. ok 7-10cm. Smażyć na złoto z dwóch stron. Odkładać na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.Składniki na sos:100g
czekolady deserowej 45%ok 80 ml
śmietany kremówkiŚmietanę podgrzać. Zdjąć z ognia. Do gorącej dodać połamaną
czekoladę i dokładnie rozmieszać na gładko.Churros podawać z sosem
czekoladowym. Można także oprószyć je
cukrem pudrem, lub
cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną
cynamonu. Idealnie smakują też z
sosem karmelowym (masa kajmakowa wymieszana ze
śmietana kremówką). Smacznego :)