ßßß Cookit - przepis na Roladki-ślimaczki z ciasta francuskiego- mini pizzerinki

Roladki-ślimaczki z ciasta francuskiego- mini pizzerinki

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chcę Wam pokazać pomysł na pyszną przekąskę. To w jakim będzie smaku zależy tylko od Waszej fantazji. Ja dzisiaj proponuję Wam trzy smaki: orzechowo-serowe z gruszką, o smaku pizzy i z kiełbasą. Idealna przekąska na stole karnawałowym i nie tylko. Szybko i smacznie - polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
ciasto francuskie (po jednym opakowaniu- na każdy smak)
jajko roztrzepane do posmarowania
pizza:
ser żółty, szynka, zioła prowansalskie, keczup
kiełbasa:
ser żółty, kiełbasa, zioła prowansalskie, keczup
salami
ser żółty, salami, zioła prowansalskie, keczup
Ciasto rozłożyć na blacie. Posmarować keczupem, posypać ziołami prowansalskimi. Na to wyłożyć tarty żółty ser lub w cieniuteńkich plastrach. Poukładać dokładnie plastry szynki/ kiełbasy. Zwinąć roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Kroić w plastry o szerokości ok. 2 cm. Układać je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok 20-25 minut w temp 200 stopni.
s erowo-orzechowe
2 twarde gruszki (obrane, wydrążone i pokrojone w plastry)
100g sera rokpol
100g serka topionego
garść grubo posiekanych orzechów
Ciasto rozłożyć na blacie. Ser rokpol rozgnieść. Wymieszać go dokładnie z serkiem topionym. Posmarować ciasto francuskie. Posypać siekanymi orzechami a na wierzch poukładać plastry gruszki. Zwinąć roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Kroić w plastry o szerokości ok. 2 cm. Układać je płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok 20-25 minut w temp 200 stopni.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/01/roladki-slimaczki-z-ciasta-francuskiego.html