Wykonanie
Dawno nie było nic wytrawnego na blogu. Postanowiłam to nadrobić. Dzisiaj zapraszam Was na przepyszną
marchewkę duszoną razem z
porem w
białym winie..... Pyszności. Przepis mam od Ewy która na Facebooku podzieliła się nim ze mną :) Dziękuję Ci w tym miejscu bardzo, a Wam polecam baaardzo :)Składniki:4-5 średnich
marchewek1 duży lub 2 mniejsze
pory (ok 20cm białej części)3/4 szkl białego
wytrawnego wina2-3 łyżeczki
cukrusól,
pieprz2-3 łyżki
masłaPółtorej łyżki
masła rozgrzać w rondlu, a na gorące wrzucić obrane i pocięte na ukośne plastry
marchewki. Wymieszać, przykryć i dusić 10 minut. W tym czasie jasne umyte części
porów pokroić w cieniutkie słupki (w julien) o długości ok 5 cm. Dorzucić do
marchewki, dodać
wino,
sól i
pieprz przykryć i dusić al dente aż całe
wino odparuje. Po tym czasie zdjąć pokrywkę dodać
cukier i chwilkę karmelizować. Dodać 1 łyżkę
masła chwilkę podsmażać i ewentualnie doprawić do smaku.Smacznego :)