Wykonanie


Opis : Beef Stroganoff to klasyczne rosyjskie danie. Zazwyczaj podaje się je z
makaronem. Danie stało się niesamowicie popularne w Ameryce, gdzie każdy wie jak je prawidłowo przygotować. W Polsce jeszcze niestety panuje
moda na dodawanie własnych składników i pomysłów do tego dania i tak powstają różne wersje Strogonowa. Ja przedstawiam Wam klasykę samą w sobie, która jest
banalna do wykonania i może zaskoczyć smakiem, ponieważ w tej jej prostocie tkwi siła smaku.Serdecznie polecam.Pochodzenie : kuchnia rosyjska, przepis autorskiIlość : 3 porcjeSkładniki:3 łyżki
oleju rzepakowego300 g
mięsa wołowego pokrojonego w cienkie paski (używam
mięsa na
stek, rolady lub stir fry)1 większa
cebula3 ząbki
czosnku300 g
pieczarek o małych kapeluszach1 czubata łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 płaska łyżeczka suszonego
rozmarynu400 ml
wody2 łyżki gęstej
śmietany do sosu + 2 łyżki gęstej
śmietany do przybrania gotowego dania1 płaska łyżeczka
mąki pszennejsólświeżo zmielony
pieprz400 g
makaronuPrzygotowanie :Rozgrzać patelnię/rondel.
Między czasie umyć i pokroić
mięso w cienkie paski długości palca wskazującego.
Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.Wlać
olej na patelnię/rondel.Przesmażyć na nim
mięso na złocisto.
Mięso odłożyć na jakiś czas na talerz.Do garnka, w którym smażyliśmy
mięso dodać pokrojoną w kostkę
cebulę.Przesmażyć chwilę, aby
cebula się zezłociła.Dodać posiekany
czosnek.Chwilę przesmażyć.Dodać pokrojone na ćwiartkę
pieczarki.Przesmażyć jakiś czas, aby
pieczarki puściły sok.Dodać
rozmaryn.Dodać
słodką paprykę.Przesmażyć kilka sekund, aby
przyprawy wydobyły z siebie aromat.Dodać wcześniej usmażone i odłożone
mięso.Wymieszać wszystko.Wlać
wodę.Dusić ok. 1,5 godz. na wolnym płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy
mięso będzie wystarczająco miękkie.Pod koniec duszenia odlać 0,5 szkl.
wywaru z naszej potrawy i wymieszać ze
śmietaną oraz
mąką.Wlać do
mięsa z
pieczarkami, jednocześnie mieszając, aby sos się zagęścił.Doprowadzić do zagotowania.Doprawić
solą i
pieprzem.Podawać na ugotowanym
makaronie Tagliatelle z opcjonalnym kleksem
śmietany na wierzchu.