ßßß Cookit - przepis na Zupa Krem Z Porów I Ziemniaków

Zupa Krem Z Porów I Ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Opis : Jedną z moich ulubionych zimowych zup jest właśnie zupa krem z porów i ziemniaków. Nalewam ją do małej miseczki i chodząc po domu, ogrzewam nią swe dłonie i powoli smakuję zupę, maczając łyżkę w jej kremowej postaci... yummy .
Na blogu już znajduje się przepis na zupę krem z porów i ziemniaków, ale ten, który dziś podaję jest bardziej szczegółowy i lekko wzbogacony.
To zupa, którą przygotujecie w niecałe pół godziny pod warunkiem, że dysponujecie gotowym bulionem. Gdy chcecie ugotować go razem z zupą, Wasz czas wydłuży się do 25 minut.
Ważnym składnikiem, którego używam od pewnego czasu, gdy przygotowuję tę zupę jest kolorowy pieprz. Czasami podaję zupę z orzechami, gdyż ona sama ma lekko orzechowy posmak.
Polecam serdecznie.
Pochodzenie : przepis własny
Ilość : 1 , 5 l zupy
Składniki :
0,8 l bulionu wołowego/drobiowego lub 1 l wody + 1 noga z kurczaka/inna porcja rosołowa (niekoniecznie drobiowa) + 0,5 średniej pietruszki + 1 średnia marchewka + 3 ziarenka ziela angielskiego + 3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1,5 średniej cebuli
0,5 kg porów (całe pory wraz z ich zieloną częścią)
2 łyżki masła+1 łyżka oleju
3 średnie ziemniaki
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
sól
kolorowy pieprz
Przygotowanie :
Jeśli nie posiadamy gotowego bulionu, to do średniego garnka należy włożyć porcję rosołową, obrane i przekrojone na pół warzywa oraz przyprawy.
Zalać wodą.
Doprowadzić do zagotowania na średnim płomieniu.
Gotować na małym płomieniu pod przykryciem ok. 20-25 min. do momentu, kiedy warzywa i mięso będą miękkie i lekko rozpadające się.
Po ugotowaniu bulionu, wyciągnąć z niego przyprawy i mięso.
Obrać i posiekać czosnek.
Obrać i pokroić cebulę w kostkę.
Pokroić pory w talarki, pozostawiając tylko ich końcówki z "włosiem".
W szerszym rondlu rozpuścić i rozgrzać masło oraz olej.
Dodać czosnek.
Zarumienić.
Dodać cebulę.
Przysmażyć ją na złoty kolor.
Dodać pory.
Podsmażyć je do momentu zeszklenia, a następnie do lekkiego zarumienienia.
Jeśli przygotowywaliście przed chwilą bulion z warzywami, należy z niego wyciągnąć warzywa i pokroić je na mniejsze kawałki, co ułatwi ich późniejsze zmiksowanie.
Ugotowane warzywa dodać do podsmażanych warzyw.
Wszystko zalać bulionem.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do średniej miękkości warzyw.
Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do całkowitej miękkości warzyw.
Zupę zmiksować na kremową konsystencję.
Dodać śmietanę.
Wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem kolorowym.
Wymieszać.
W razie konieczności dolać przegotowanej wody, aby zupa uzyskała 1,5 litra objętości.
Podawać na ciepło solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym lub orzechami.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2013/01/zupa-krem-z-porow-i-ziemniakow.html