ßßß
 
            
        
 Opis : Wafle o masie galaretkowej smakują nam bardzo, ponieważ nie są tak mdłe i słodkie w porównaniu do tych z masą czekoladową, a nawet powiedziałabym, że lekko orzeźwiające. Moja Oliwka sięgała po nie cały dzień, póki się nie skończyły, z resztą ja również chętnie się nimi częstowałam :) Użyłam galaretki truskawkowej o naturalnych barwnikach, ale myślę, że można poeksperymentować z innymi kolorami i smakami.Polecam szczerze.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 1 paczka wafli 23/28 cm, w których znajduje się 6 płatów wafliSkładniki :125 g margarynyok. 0,5 szkl. cukru1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)Przygotowanie :Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).Dodać śmietankę.Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.Wsypać galaretkę.Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .Odstawić z płomienia.Ostudzić.Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.
Opis : Wafle o masie galaretkowej smakują nam bardzo, ponieważ nie są tak mdłe i słodkie w porównaniu do tych z masą czekoladową, a nawet powiedziałabym, że lekko orzeźwiające. Moja Oliwka sięgała po nie cały dzień, póki się nie skończyły, z resztą ja również chętnie się nimi częstowałam :) Użyłam galaretki truskawkowej o naturalnych barwnikach, ale myślę, że można poeksperymentować z innymi kolorami i smakami.Polecam szczerze.Pochodzenie : przepis z internetuIlość : 1 paczka wafli 23/28 cm, w których znajduje się 6 płatów wafliSkładniki :125 g margarynyok. 0,5 szkl. cukru1,5 szkl. słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu (ja użyłam 30%)2 galaretki w proszku (ja użyłam truskawkowych o naturalnych barwnikach)1 opakowanie wafli (6 płatów wafli o rozm. w okolicach 28/28 cm)Przygotowanie :Margarynę wraz z cukrem włożyć do rondla/małego garnka.Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu rozpuszczenia się margaryny i powstania gęstego syropu z cukru (cukier nie roztopi się, granulki rozpuszczą się, ale powstanie gęsty syrop cukrowy, który nie połączy się z margaryną).Dodać śmietankę.Podgrzewać na średnim płomieniu do momentu połączenia się składników i osiągnięcia wysokiej temp. płynu, ale nie doprowadzić do zagotowania.Wsypać galaretkę.Mieszać cały czas podgrzewając bez gotowania do momentu rozpuszczenia się galaretki .Odstawić z płomienia.Ostudzić.Gdy zacznie gęstnieć, posmarować pierwszy wafel na stronie z głębszymi wgłębieniami kratki (masy wystarcza na posmarowanie każdego wafla tak, aby kratki były całe wypełnione).Na niego położyć natychmiast następny wafel i postąpić z nim w ten sam sposób.Na sam koniec wafle obciążyć i zostawić na jakiś czas, aby skleiły się.Po tym czasie wafle włożyć do woreczka i zamknąć, aby nie wysuszyły się.Kroić bezpośrednio przed podaniem lub pokroić i przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, aby nie wysuszyły się.