ßßß Cookit - przepis na Bananowiec

Bananowiec

nazwa

Wykonanie

Opis : Bananowiec to prosty pomysł na zimny deser. Miałam na niego ochotę już dawno temu, ale przepisy na, które trafiałam były zbyt banalne. Ten bananowiec ma dodatkowo masę z serków homogenizowanych, więc taki tuning mi w nim bardzo odpowiada. W masie bananowej znajduje się masło, które połączone jest z galaretką. Te dwa składniki mają za zadanie spoić całą konsystencję, która przypomina w smaku lekko maślano-galaretkową masę bananową. Ciasto jest lekkie i idealne zwłaszcza w upały, kiedy będzie znikać z lodówki kawałek za kawałkiem. Jeśli macie ochotę zrobić je również w chłodniejsze dni, to zapewniam, że będzie zjadane w podobnym tempie.
Ciasto jest bardzo smaczne.
Polecam.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu
Ilość : tortownica 24 cm
Składniki Na Spód Ciasta :
1 op. biszkoptów 100-150 g
woda + sok z cytryny w proporcji 4:1
Składniki Na Masę Bananową :
1 galaretka cytrynowa + 200 ml wrzącej wody
1 kg bananów (liczyć jako nieobrane)
200 g miękkiego masła/margaryny
3/4 szkl. cukru pudru
Składniki Na Masę Z Serków Homogenizowanych :
2 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki ziemnej/letniej wody
1 galaretka wiśniowa + 200 ml wrzącej wody
0,5 kg wiśniowych serków homogenizowanych
1/4 szkl. cukru pudru
Składniki Na Wierzch Ciasta :
1 galaretka o wybranym kolorze (ja miałam porzeczkową) + 400 ml wrzącej wody
1-3 banany na wierzch ciasta (w zależności od tego, jak gęsto chcemy je ułożyć - ja dałam 3 banany)
sok z cytryny
Przygotowanie Początkowe :
Spód formy wyłożyć pergaminem/folią spożywczą/folią aluminiową (jeśli nasza forma jest bardzo nieszczelna, należy zabezpieczyć ją również po boku).
Wymieszać wodę z cytryną w proporcji 4:1.
Każdy biszkopt, a dokładnie jego górną część (tą wypukłą) namoczyć na 1 sek. w wodzie z cytryną i bezpośrednio wykładać ciasno na dnie tortownicy.
Przygotowanie Masy Bananowej :
Galaretkę rozpuścić w wodzie.
Odłożyć do ostygnięcia do zimnej wody, od czasu do czasu mieszając.
Banany zmielić na tzw. "papkę" w malakserze/blenderze/maszynce do mielenia mięsa.
Masło utrzeć na puszystą masę.
Dodawać stopniowo cukier, ucierając chwilę, aby cukier się lekko rozpuścił.
Dodać zmielone banany.
Zmiksować, aby wszystko się połączyło.
Dodać letnią/zimną galaretkę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Masę wylać do tortownicy.
Wyrównać powierzchnię.
Włożyć do lodówki.
Przygotowanie Masy Z Serków Homogenizowanych :
Żelatynę zalać wodą.
Odstawić na 5 min., aby napęczniała.
Do wody dodać napęczniałą żelatynę oraz galaretkę i mieszając, rozpuścić składniki.
Odłożyć do ostygnięcia do zimnej wody, od czasu do czasu mieszając.
Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, aby nie było grudek cukru.
Dodać letnią/zimną galaretkę.
Zmiksować, aby składniki połączyły się.
Masę wylać na masę bananową.
Tortownicę pozostawić na razie poza lodówką, aby masa nie zastygła się, ponieważ za chwilę musimy położyć na nią banany, które powinny się do niej przykleić.
Przygotowanie Wierzchu Ciasta :
Galaretkę rozpuścić w wodzie.
Odłożyć do ostygnięcia do zimnej wody, od czasu do czasu mieszając.
Banany pokroić w plastry i wyłożyć na talerz (grubość zależna od nas i od ilości sztuk, którymi dysponujemy).
Skropić sokiem z cytryny.
Wyłożyć na masę z serków homogenizowanych, lekko przyciskając je, aby się przykleiły (w przeciwnym razie będą pływać w galaretce - w moim Bananowcu się tak stało).
Zalać letnią/zimną galaretką.
Włożyć do lodówki.
Kroić, kiedy galaretka całkowicie zastygnie.
A może masz ochotę na Deser bananowy ?
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/04/bananowiec.html