Wykonanie
Opis : Bananowiec to prosty pomysł na zimny deser. Miałam na niego ochotę już dawno temu, ale przepisy na, które trafiałam były zbyt
banalne. Ten bananowiec ma dodatkowo masę z
serków homogenizowanych, więc taki tuning mi w nim bardzo odpowiada. W
masie bananowej znajduje się
masło, które połączone jest z
galaretką. Te dwa składniki mają za zadanie spoić całą konsystencję, która przypomina w smaku lekko
maślano-
galaretkową masę
bananową. Ciasto jest lekkie i idealne zwłaszcza w upały, kiedy będzie znikać z lodówki kawałek za kawałkiem. Jeśli macie ochotę zrobić je również w chłodniejsze dni, to zapewniam, że będzie zjadane w podobnym tempie.Ciasto jest bardzo smaczne.Polecam.Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetuIlość : tortownica 24 cmSkładniki Na Spód Ciasta :1 op.
biszkoptów 100-150 g
woda +
sok z cytryny w proporcji 4:1Składniki Na Masę
Bananową :1
galaretka cytrynowa + 200 ml wrzącej
wody1 kg
bananów (liczyć jako nieobrane)200 g miękkiego masła/margaryny3/4 szkl.
cukru pudruSkładniki Na Masę Z
Serków Homogenizowanych :2 łyżeczki
żelatyny + 2 łyżki ziemnej/letniej
wody1
galaretka wiśniowa + 200 ml wrzącej
wody0,5 kg
wiśniowych serków homogenizowanych1/4 szkl.
cukru pudruSkładniki Na Wierzch Ciasta :1
galaretka o wybranym kolorze (ja miałam
porzeczkową) + 400 ml wrzącej
wody1-3
banany na wierzch ciasta (w zależności od tego, jak gęsto chcemy je ułożyć - ja dałam 3
banany)
sok z cytrynyPrzygotowanie Początkowe :Spód formy wyłożyć pergaminem/folią spożywczą/folią aluminiową (jeśli nasza forma jest bardzo nieszczelna, należy zabezpieczyć ją również po
boku).Wymieszać
wodę z
cytryną w proporcji 4:1.Każdy
biszkopt, a dokładnie jego górną część (tą wypukłą) namoczyć na 1 sek. w wodzie z
cytryną i bezpośrednio wykładać ciasno na dnie tortownicy.Przygotowanie Masy Bananowej :
Galaretkę rozpuścić w wodzie.Odłożyć do ostygnięcia do zimnej
wody, od czasu do czasu mieszając.
Banany zmielić na tzw. "papkę" w malakserze/blenderze/maszynce do
mielenia mięsa.
Masło utrzeć na puszystą masę.Dodawać stopniowo
cukier, ucierając chwilę, aby
cukier się lekko rozpuścił.Dodać zmielone
banany.Zmiksować, aby wszystko się połączyło.Dodać letnią/zimną
galaretkę.Zmiksować, aby składniki połączyły się.Masę wylać do tortownicy.Wyrównać powierzchnię.Włożyć do lodówki.Przygotowanie Masy Z
Serków Homogenizowanych :
Żelatynę zalać
wodą.Odstawić na 5 min., aby napęczniała.Do
wody dodać napęczniałą
żelatynę oraz
galaretkę i mieszając, rozpuścić składniki.Odłożyć do ostygnięcia do zimnej
wody, od czasu do czasu mieszając.
Serek homogenizowany zmiksować z
cukrem pudrem, aby nie było grudek
cukru.Dodać letnią/zimną
galaretkę.Zmiksować, aby składniki połączyły się.Masę wylać na masę
bananową.Tortownicę pozostawić na razie poza lodówką, aby masa nie zastygła się, ponieważ za chwilę musimy położyć na nią
banany, które powinny się do niej przykleić.Przygotowanie Wierzchu Ciasta :
Galaretkę rozpuścić w wodzie.Odłożyć do ostygnięcia do zimnej
wody, od czasu do czasu mieszając.
Banany pokroić w plastry i wyłożyć na talerz (grubość zależna od nas i od ilości sztuk, którymi dysponujemy).Skropić
sokiem z cytryny.Wyłożyć na masę z
serków homogenizowanych, lekko przyciskając je, aby się przykleiły (w przeciwnym razie będą pływać w
galaretce - w moim Bananowcu się tak stało).Zalać letnią/zimną
galaretką.Włożyć do lodówki.Kroić, kiedy
galaretka całkowicie zastygnie.A może masz ochotę na Deser
bananowy ?