ßßß
Opis : Sałatka nie urzeka swym wyglądem, ale jest smaczna i idealnie nadaje się do obiadu. Można do niej użyć zarówno ugotowanych buraków jak i tych tartych ze słoika, które większość z nas ma w swej spiżarni. Mała wariacja na temat buraczków pozwoli nam na odmienienie ich tradycyjnej wersji. Ja przeważnie wykorzystuję ten przepis, gdy zostanie mi końcówka buraczków w słoiku, którą nie podzielę większego grona.W sałatce przeważa smak słodyczy z lekkim akcentem kwasowości i chrzanu.Polecam.Pochodzenie : przepis własnyIlość : ok. 4 porcjeSkładniki :2 średnie ugotowane buraki/proporcjonalna ilość buraczków ze słoika (tych zaprawianych i tartych na grubej tarce)12 łyżek kukurydzy (0,5 puszki)8 ogórków korniszonów (każdy wielkości palca)0,5 pęczka szczypiorku/0,5 małej cebuli1 łyżeczka chrzanu1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie)sólpieprzPrzygotowanie :Całe buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę i włożyć do miski, w której będziemy mieszać sałatkę./Buraczki ze słoika dodać do miski, w której będziemy mieszać sałatkę.Dodać kukurydzę.Dodać pokrojone w kostkę korniszony.Dodać posiekany szczypiorek/cebulę.Dodać chrzan.Dodać majonez.Wymieszać.Doprawić solą i pieprzem.