Wykonanie
Opis : Domowe Brioche to nic innego jak
maślana bułeczka - bardzo
maślana, idealnie delikatna, o lekko gęstej i zwartej konsystencji, a zarazem puszysta i lekko krusząca się. W smaku nie za słodka ani bez wyrazu, po prostu w sam raz.Można przygotować ją zawsze, ponieważ wszystkie składniki oprócz
drożdży, które nie zawsze mamy to podstawy w każdym domu. Chyba nie ma takiego domu, gdzie nie ma
mąki,
cukru,
mleka i
masła, a właśnie tyle potrzebujemy, aby zachwycić się smakiem domowej drożdżowej
bułki maślanej.Dla mnie jest to mistrzowski wypiek zaraz po cieście
drożdżowym z kruszonką i
owocami.
Bułka maślana najlepsza jest na świeżo, dla mnie
solo, dla innych może być z
dżemem. Idealna na śniadanie lub na piknik, ale również do popołudniowej
herbatki, jak było u mnie. Pozostałość podzieliłam, zamroziłam i moja córka będzie zabierać ją ze sobą na drugie śniadanie.Pochodzenie : kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Myszki in cucina)Ilość : tortownica o śred. 26 cmSkładniki :400 g
mąki pszennej tortowej (może być również zwykła pszenna)80 g
cukru25 g świeżych
drożdży lub 7 g (1 saszetka) suchych
drożdży instantszczypta
soli100 ml letniego
mleka3
jajka170 g miękkiego
masła (tylko prawdziwe)Przygotowanie Początkowe :Jeśli używamy świeżych
drożdży, to przygotowujemy zaczyn. Mianowicie do
mleka kruszymy
drożdże i dodajemy 1. łyżeczkę
cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski.Dodajemy
cukier (przy użyciu świeżych
drożdży dodajemy pozostałość
cukru).Dodajemy
drożdże.Dodajemy
sól.Wlewamy
mleko (przy użyciu suchych
drożdży).Wbijamy
jajka.Mieszamy, aby składniki się połączyły i wyrabiamy 10 min. za pomocą rąk lub 5 min. za pomocą miksera z hakiem, aby ciasto odchodziło od ścianek miski.Po tym czasie dodajemy
masło i kontynuujemy wyrabianie przez następne 10 min. ręcznie lub 5 min. mikserem.Ciasto powinno
mieć elastyczną konsystencję i łatwo odchodzić od rąk i miski (w razie potrzeby można dosypać 1-2 garście
mąki).Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na 1-1 , 5 godz.Przygotowanie Końcowe :Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej wyłożyć całą, czyli dno i boki).Ciasto pozbawiamy puszystości, zgniatając je i wyrabiając przez chwilę.Ciasto uformować w równy walec i podzielić na 12-14 równych części (ja zrobiłam większe kulki na około, a mniejsze w środku, ale to już zależy od nas).Z każdej części formować kuleczki.Układać je obok siebie w formie.Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-60 min.Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180*C.Powierzchnię wyrośniętego ciasta posmarować rozmąconym
jajkiem.Włożyć formę z
ciastem do piekarnika.Piec 25-30 min. do momentu, kiedy wierzchnia część ciasta uzyska brązowo-złocisty kolor, a środek będzie dopieczony (sprawdzić patyczkiem).Po upieczeniu, Brioche wyciągamy z piekarnika.Kroimy po upływie 15-20 min., aż ciasto lekko przestygnie.Podajemy
solo, z
dżemem,
marmoladą lub dodatkową porcją
masła.