ßßß Cookit - przepis na Brioche, czyli Francuska Bułka Maślana

Brioche, czyli Francuska Bułka Maślana

nazwa

Wykonanie

Opis : Domowe Brioche to nic innego jak maślana bułeczka - bardzo maślana, idealnie delikatna, o lekko gęstej i zwartej konsystencji, a zarazem puszysta i lekko krusząca się. W smaku nie za słodka ani bez wyrazu, po prostu w sam raz.
Można przygotować ją zawsze, ponieważ wszystkie składniki oprócz drożdży, które nie zawsze mamy to podstawy w każdym domu. Chyba nie ma takiego domu, gdzie nie ma mąki, cukru, mleka i masła, a właśnie tyle potrzebujemy, aby zachwycić się smakiem domowej drożdżowej bułki maślanej.
Dla mnie jest to mistrzowski wypiek zaraz po cieście drożdżowym z kruszonką i owocami.
Bułka maślana najlepsza jest na świeżo, dla mnie solo, dla innych może być z dżemem. Idealna na śniadanie lub na piknik, ale również do popołudniowej herbatki, jak było u mnie. Pozostałość podzieliłam, zamroziłam i moja córka będzie zabierać ją ze sobą na drugie śniadanie.
Pochodzenie : kuchnia francuska; lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Myszki in cucina)
Ilość : tortownica o śred. 26 cm
Składniki :
400 g mąki pszennej tortowej (może być również zwykła pszenna)
80 g cukru
25 g świeżych drożdży lub 7 g (1 saszetka) suchych drożdży instant
szczypta soli
100 ml letniego mleka
3 jajka
170 g miękkiego masła (tylko prawdziwe)
Przygotowanie Początkowe :
Jeśli używamy świeżych drożdży, to przygotowujemy zaczyn. Mianowicie do mleka kruszymy drożdże i dodajemy 1. łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do miski.
Dodajemy cukier (przy użyciu świeżych drożdży dodajemy pozostałość cukru).
Dodajemy drożdże.
Dodajemy sól.
Wlewamy mleko (przy użyciu suchych drożdży).
Wbijamy jajka.
Mieszamy, aby składniki się połączyły i wyrabiamy 10 min. za pomocą rąk lub 5 min. za pomocą miksera z hakiem, aby ciasto odchodziło od ścianek miski.
Po tym czasie dodajemy masło i kontynuujemy wyrabianie przez następne 10 min. ręcznie lub 5 min. mikserem.
Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję i łatwo odchodzić od rąk i miski (w razie potrzeby można dosypać 1-2 garście mąki).
Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na 1-1 , 5 godz.
Przygotowanie Końcowe :
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej wyłożyć całą, czyli dno i boki).
Ciasto pozbawiamy puszystości, zgniatając je i wyrabiając przez chwilę.
Ciasto uformować w równy walec i podzielić na 12-14 równych części (ja zrobiłam większe kulki na około, a mniejsze w środku, ale to już zależy od nas).
Z każdej części formować kuleczki.
Układać je obok siebie w formie.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 30-60 min.
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 180*C.
Powierzchnię wyrośniętego ciasta posmarować rozmąconym jajkiem.
Włożyć formę z ciastem do piekarnika.
Piec 25-30 min. do momentu, kiedy wierzchnia część ciasta uzyska brązowo-złocisty kolor, a środek będzie dopieczony (sprawdzić patyczkiem).
Po upieczeniu, Brioche wyciągamy z piekarnika.
Kroimy po upływie 15-20 min., aż ciasto lekko przestygnie.
Podajemy solo, z dżemem, marmoladą lub dodatkową porcją masła.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2012/01/brioche-czyli-buka-maslana.html