ßßß Cookit - przepis na Szarlotka Z Bezową Pianką I Ciastową Kruszonką

Szarlotka Z Bezową Pianką I Ciastową Kruszonką

nazwa

Wykonanie

Opis : Co do pewnych kwestii dotyczących wybranych ciast, jestem bardzo rygorystyczna, tak też jest w przypadku szarlotki/jabłecznika.
Po pierwsze ciasto nie może opływać w tym wypieku, musi byś znaczące, ale nie górujące nad jabłkami. Jeśli mowa o jabłkach, to ich ilość musi stanowić grubą warstwę, a ich smak powinien być co najmniej lekko kwaśny i koniecznie w postaci prażonej/smażonej. Jeśli mamy już takie warunki spełnione, a w tym przepisie tak jest, pewnością jest, że wypiek będzie udany.
Podsumowując, szarlotka jest pyszna, należy do moich faworytów jako druga, ale pierwszego miejsca w tej kolejce nie jestem w stanie wyznaczyć .
Szarlotka jest bogata w smaku i świetnie się prezentuje. Ciasto jest w pełni delikatnie kruche, nie jest zbyt mączyste, na 3 dzień lekko mięknie i nadal jest równie smaczne, a lekka pianka z białek lekko osładza warstwę jabłkową oraz nadaje delikatności .
Szczerze polecam.
Pochodzenie : lekko zmodyfikowany przepis z internetu (Warsztat smaku)
Ilość : forma o wym. 32/23 cm (ta z wyższych)
Składniki Na Ciasto :
60 dag mąki pszennej krupczatki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny/masła (wyciągnięte prosto z lodówki)
4-5 żółtek
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy/0,5 łyżeczki olejku waniliowego
3-4 łyżki gęstej śmietany 12%/16%/18%
tłuszcz do posmarowania formy
Składniki Na Nadzienie Jabłkowe :
2,5 kg dość kwaśnych jabłek
5-7 łyżek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
100-150 g rodzynek (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki skórki z cytryny (opcjonalnie)
Składniki Pozostałe :
5 białek
1 czubata łyżka cukru kryształu
cukier puder (opcjonalnie)
Przygotowanie Ciasta :
Mąkę przesiać przez sito.
Dodać proszek do pieczenia.
Dodać posiekaną w mniejsze kawałki margarynę/masło.
Szybko (inaczej ciasto podda się ciepłej temp. rąk i wpłynie to na jego kruchość) wyrobić ręcznie lub w maszynie (malakser/blender z dużymi nożami lub inna maszyna, w której możemy wyrobić masę), aby masło odrobinę się rozbiło.
Do innej miski wlewamy żółtka.
Dodajemy cukier.
Dodajemy cukier waniliowy/olejek waniliowy.
Dodajemy śmietanę.
Wszystko miksujemy na puszysto ok. 3-4 min.
Wlewamy do mąki z masłem.
Równie szybko wyrabiamy na jednolitą masę/kulę (mi wyszła taka lekko rozpadająca się kula ze względu na mąkę i szybkość wyrabiania masy).
Ciasto dzielimy na 3 części (1/3 ciasta wkładamy do woreczka i do zamrażalki, a pozostałe 2/3 do woreczka i do lodówki).
Przygotowanie Nadzienia Jabłkowego :
Jabłka dzielimy na 4 części, obieramy ze skórki, wycinamy nasienia i dzielimy na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy kilka łyżek wody.
Wkładamy tam jabłka.
Prażymy/smażymy na średnim płomieniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając do momentu, kiedy całkowicie sie rozpadną i zmiękną/utworzą taki jakby mus.
Odkrywamy pokrywkę, aby z jabłek wyparował nadmiar wody i chwilę lekko przesmażamy.
Dodajemy cukier do smaku, w zależności od tego jakie są kwaśne jabłka..
Dodajemy cynamon.
Dodajemy rodzynki.
Dodajemy skórkę z cytryny.
Wszystko mieszamy.
Odstawiamy do całkowitego wystudzenia (jabłka muszą być zimne inaczej ciasto, na którym położymy owoce może okazać się zakalcem lub będzie twarde).
Przygotowanie Końcowe :
Piekarnik rozgrzewamy do 180* C na termoobiegu.
Formę smarujemy masłem/margaryną.
Wykładamy/Wylepiamy na jej dno część stanowiącą 2/3 ciasta.
Wykładamy równo jabłka.
Formę wkładamy do piekarnika.
Pieczemy 20-25 min.
W między czasie do miski wlewamy białka.
Trzepiemy/Miksujemy, aż uzyskają konsystencję lekkiej pianki.
Dodajemy cukier.
Miksujemy do momentu, kiedy białka uzyskają sztywną postać.
Po upływie wskazanego czasu, wyciągamy formę z piekarnika i wykładamy równo na jabłka pianę.
Na pianę ścieramy (na tarce na grubych oczkach) ciasto znajdujące się w zamrażalniku.
Formę wkładamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy ok. 15 min., aż ciasto uzyska złocisty kolor.
Wyciągamy z piekarnika po upływie ok. 10-15 min., aby zapobiec opadnięciu pianki białkowej.
Można posypać cukrem pudrem.
Podawać na ciepło z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi lub na zimno solo.
Źródło:http://dariaanna.blogspot.com/2011/11/szarlotka-z-bezowa-pianka-i-ciastowa.html