ßßß Cookit - przepis na Jak przechować zielone przyprawy na zimę?

Jak przechować zielone przyprawy na zimę?

nazwa

Wykonanie

Uprawianie ogródka to ogromna radość i zarazem relaks. Prawda? Co roku miałam jednak problem z przechowaniem na zimę zielonych przypraw/ziół, które wyrosły w ogrodzie (bazylia, koperek, itp.) Może macie jakieś swoje wypróbowane metody? Suszenie u mnie odpada.
W tym roku postanowiłam, że trochę tych moich ogródkowych ziółek po prostu zamrożę, ale w taki sposób, aby zachwać smak, zapach i kolor. Znalazłam metodę! Jest bardzo porosta i się cieszę, że będę mogła używać ekologiczne zioła z mojego własnego ogródka przez całą zimę i przy okazji trochę powspominać cieplutkie lato.
Wykonanie:
1. Zioła, np. bazylia, koperek, pietruszka
2. Dokładnie myjemy i osuszamy w ręczniku papierowym
3. Siekamy na drobno
4. Solimy (użyłam sól himalajską)
5. Dodajemy olej dokładnie mieszając, aby dobrze pokrył zioła
5. Zamrażamy w foremkach do robienia kostek lodu albo w małych plastikowych pudełeczkach
6. Po zamrożeniu wyjmujemy z foremek i przechowujemy w woreczkach (oczywiście w zamrażalniku)
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/jak-przechowac-zielone-przyprawy-na-zime