ßßß
To już ostateczne ostatki. Truskawy lada chwila znikną ze straganów. Jednak, warto postarać się zatrzymać je na dłużej. Pomysłów na słodkie przetwórstwo jest wiele, ale dziś proponuję truskawki w wersji SEC. Octy winne to świetny, choć mało popularny sposób na zachowanie aromatu owoców. Sałata skropiona dressingiem na ich bazie, przywoła wakacyjne skojarzenia nawet w najpaskudniejsze zimowe szarugi...Zobaczcie, jakież to proste i jaki ma cudowny kolor!Składniki:1 l białego octu winnego750g truskawekWykonanie:Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Następnie kroimy na połówki lub ćwiartki.Ocet wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Truskawki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy ciepłym octem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do przegryzienia na minimum 7 dni, ale lepiej na 14 lub nawet 21. Po tym czaasie ocet filtrujemy przez gazę lub gęste sito i rozlewamy do buteleczek.Życzę Wam Smacznego!:-)