ßßß Cookit - przepis na Ocet Winny z Truskawkami

Ocet Winny z Truskawkami

nazwa

Wykonanie

To już ostateczne ostatki. Truskawy lada chwila znikną ze straganów. Jednak, warto postarać się zatrzymać je na dłużej. Pomysłów na słodkie przetwórstwo jest wiele, ale dziś proponuję truskawki w wersji SEC. Octy winne to świetny, choć mało popularny sposób na zachowanie aromatu owoców. Sałata skropiona dressingiem na ich bazie, przywoła wakacyjne skojarzenia nawet w najpaskudniejsze zimowe szarugi...
Zobaczcie, jakież to proste i jaki ma cudowny kolor!
Składniki:
1 l białego octu winnego
750g truskawek
Wykonanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i osuszamy. Następnie kroimy na połówki lub ćwiartki.
Ocet wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Truskawki wkładamy do szklanego naczynia i zalewamy ciepłym octem. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do przegryzienia na minimum 7 dni, ale lepiej na 14 lub nawet 21. Po tym czaasie ocet filtrujemy przez gazę lub gęste sito i rozlewamy do buteleczek.
Życzę Wam Smacznego!:-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/07/ocet-winny-z-truskawkami.html