ßßß Cookit - przepis na Naleśniki Michel Roux i wiśniowa ricotta

Naleśniki Michel Roux i wiśniowa ricotta

nazwa

Wykonanie

Michel Roux crepes with cherry ricotta, cherries and red currant
Zastanawiam się czasem, co musiałoby się stać, bym sprawiła, że ten blog odzwierciedlałby dokładnie moje życie, moją codzienność, moje problemy, moje myśli. Nic nie przychodzi mi do głowy, i bardzo dobrze. Tysiące spraw, które chciałam poruszyć, a zamiast opublikuj - wytnij, wklej, pamiętnik. To nie to miejsce.
Zaczęło się od maminych naleśników. Przerodziło w pełnoziarnisty nałóg, eksperymenty z Julią Child, a teraz? Teraz czas na kolejne wcielenie, tym razem według receptury Michela Roux. Kiedyś naprawdę nie wierzyłam, że naleśniki mogą się czymś od siebie różnić. Myślałam, że każde smakują tak samo, bo co niby może zdziałać kilka mililitrów kremówki czy nieco zmienione proporcje? Okazało się, że może - i to bardzo dużo! To kolejny ciekawy smak. Następne w kolejce są naleśniki mojego ulubionego Gordona.
/1 porcja/
- 2 duże naleśniki*
(wykonane z 1/3 składników podanych w przepisie)
- 100g ricotty
- 50g wiśni
- 1 łyżka mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Wiśnie wymyłam, pozbawiłam pestek i zmiksowałam wraz z pozostałymi składnikami. Nadziałam naleśniki i podsmażałam przez chwilę na nagrzanej patelni.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/08/389-wednesday-michel-roux-i-wisniowa.html