Wykonanie
Nieco zapomniana klasyka gatunku, szyszki to smak mojego dzieciństwa i ogrom wspaniałych dziecięcych wspomnień. Pamiętam jak przygotowywaliśmy je z rodzicami, gorąca masa parzyła łapki, a świeżo przygotowane, jeszcze ciepłe szyszki rozchodziły się migiem.Właściwie to nie wiem czy jest sens pisać, że kiedy całkowicie ostygną stają się twarde i chrupiące... i tak nie doczekają tego momentu ;)
Składniki;100g
masła700g
cukierków irysy lub
krówki (najlepiej ciągnących)180g
ryżu preparowanegoWykonanie:W dużym garnku rozpuścić
masło na bardzo małym ogniu, dodać
cukierki i stale mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Nie przerywając mieszania dodać
preparowany ryż. masa krówkowa powinna pokryc dokłądnie ziarna
ryżu. warto wsypywać go stopniowo i kontrolować sytuację. Gorącą masę nakładać łyżką na kawałek folii (np. woreczek
śniadaniowy) i formować na kształt szyszki. Układać na talerzu tak aby szyszki się ze sobą nie stykały, bo wystudzonych już nie rozdzielimy.