Wykonanie
            Ulubiona kuchnia? Nie chwili zastanowienia kuchnia włoska. Może to dlatego, że lubię ten 
kraj, kulturę i mentalność Włochów. Poza tym, uwielbiam włoską prostotę i miłość do gotowania. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy dostałam tę książkę. Od razu z przyjemnością zabrałam się do lektury.

Uwielbiam książki kucharskie z duszą, nie suche przepisy, ale coś więcej. Każdy przepis, każde danie ma swoją historię, coś co wyróżnia go na tle innych, podobnych przepisów. Dla mnie bardzo ważny jest ten osobisty dodatek do przepisów, to coś co sprawia, że mam ochotę przyrządzić np 
makaron tak jak główna bohaterka książki.Taka właśnie jest ta książka: to pamiętnik z kulinarnej podróży po Włoszech, a dokładniej po Umbrii.Razem z główną bohaterką przenosimy się do tej cudownej krainy, zbieramy z nią 
trufle, uczestniczymy w winobraniu, zwiedzamy okolice, robimy 
makaron, poznajemy tajemnice wielu dań i składników. Oprócz tego poznajemy tradycyjnych Włochów, ich kulturę, zwyczaje i tradycje. Poza tym uczymy się 
języka włoskiego :)Czytając tę książkę na chwilę przeniosłam się do moich ulubionych Włoch. Zapragnęłam robić 
makaron z główną bohaterką, pić 
wino i zwiedzać piękne Włochy.Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przeżyć podobną przygodę :) A na razie bardzo chętnie 
będę wracać do tej książki, przygotowując tradycyjne, włoskie dania. :)Może Wy też się skusicie?




