Wykonanie
Lubię różne rodzaje
nalewek, ale ta ma w sobie coś wyjątkowego. Jest słodka, gęsta i niezwykle aromatyczna.
Nalewka różana ma działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe.Dojrzewanie
owoców dzikiej róży przypada na przełomie września i października. Najlepsze
owoce wykorzystywane do
nalewek to te zbierane po pierwszych przymrozkach.Składniki:- 3/4 l
wódki-2 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy i ucinamy szypułki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy
cukrem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, by
owoce puściły sok.Po tym czasie
owoce zalać
wódką i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem.Następnie należy przefiltrować przez gazę lub filtr do
kawy do butelki, zakorkować i odstawić na około 2 do 4 miesięcy.