ßßß
źródło inspiracji: www.mojewypieki.com2 szklanki masy kajmakowej (gotowej lub ugotowanego mleka skondensowanego)szklanka mlekaszczypta soli2 szklanki kremówkido podaniaświeże figiMleko z solą i szklanką masy kajmakowej podgrzać i mieszać, aż składniki się połączą, nie doprowadzić do wrzenia. Wstawić na noc do lodówki. Następnie przelać wraz z schłodzoną kremówką do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.Połowę przygotowanych lodów przełożyć do zamykanego pojemnika, wyrównać rozsmarować na nich część pozostałej masy kajmakowej, następnie wyłożyć kolejną porcję lodów i kolejną warstwę kajmaku. Wstawić do zamrażalnika na około 4 godziny (jeśli lody będą mroziły się dłużej, wystawić je na około 10 minut przed podaniem).Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.Podawać np. z pokrojonymi w ćwiartki, schłodzonymi świeżymi figami.Smacznego!