ßßß Cookit - przepis na Lody kajmakowe

Lody kajmakowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

...podane ze świeżymi figami. Banalnie proste, ale niesamowicie dobre. Gorąco polecam!
źródło inspiracji: www.mojewypieki.com
2 szklanki masy kajmakowej (gotowej lub ugotowanego mleka skondensowanego)
szklanka mleka
szczypta soli
2 szklanki kremówki
do podania
świeże figi
Mleko z solą i szklanką masy kajmakowej podgrzać i mieszać, aż składniki się połączą, nie doprowadzić do wrzenia. Wstawić na noc do lodówki. Następnie przelać wraz z schłodzoną kremówką do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
Połowę przygotowanych lodów przełożyć do zamykanego pojemnika, wyrównać rozsmarować na nich część pozostałej masy kajmakowej, następnie wyłożyć kolejną porcję lodów i kolejną warstwę kajmaku. Wstawić do zamrażalnika na około 4 godziny (jeśli lody będą mroziły się dłużej, wystawić je na około 10 minut przed podaniem).
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Podawać np. z pokrojonymi w ćwiartki, schłodzonymi świeżymi figami.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2012/09/Lody-kajmakowe.html