Wykonanie
To naprawdę najprostszy sposób na własną, aromatyzowaną
oliwę. Jest fantastyczna do sałatek z
kaszami i nie tylko. Zawsze jest mi smutno, kiedy kończą się moje
oliwne zapasy, dlatego w tym roku zrobię jej dużo więcej.
Składniki0,5 l neutralnej
oliwy z oliwek extra virgin1 pęczek świeżego
rozmarynusłoik nieco większy niż 0 , 5 litraPrzygotowanie
Rozmaryn opłukać i osuszyć. Kiedy wyschnie, ułożyć gałązki na dnie słoika i dokładnie przykryć
oliwą. To ważne, żeby gałązki
rozmarynu nie wystawały ponad powierzchnię
oliwy, bo wtedy zapleśnieją.Macerujemy tak, pozostawiając
oliwę w ciemnym miejscu, przez co najmniej 3 tygodnie, po czym odcedzamy przez sito
rozmaryn i zlewamy
oliwę do butelki. Gałązki
rozmarynu można użyć do zupy albo pasty do
pieczywa. Są bardzo smaczne i nie ma powodu, żeby je marnować.