ßßß Cookit - przepis na Najprostsza oliwa rozmarynowa

Najprostsza oliwa rozmarynowa

nazwa

Wykonanie

To naprawdę najprostszy sposób na własną, aromatyzowaną oliwę. Jest fantastyczna do sałatek z kaszami i nie tylko. Zawsze jest mi smutno, kiedy kończą się moje oliwne zapasy, dlatego w tym roku zrobię jej dużo więcej.
Składniki
0,5 l neutralnej oliwy z oliwek extra virgin
1 pęczek świeżego rozmarynu
słoik nieco większy niż 0 , 5 litra
Przygotowanie
Rozmaryn opłukać i osuszyć. Kiedy wyschnie, ułożyć gałązki na dnie słoika i dokładnie przykryć oliwą. To ważne, żeby gałązki rozmarynu nie wystawały ponad powierzchnię oliwy, bo wtedy zapleśnieją.
Macerujemy tak, pozostawiając oliwę w ciemnym miejscu, przez co najmniej 3 tygodnie, po czym odcedzamy przez sito rozmaryn i zlewamy oliwę do butelki. Gałązki rozmarynu można użyć do zupy albo pasty do pieczywa. Są bardzo smaczne i nie ma powodu, żeby je marnować.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2014/08/najprostsza-oliwa-rozmarynowa.html