ßßß
Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować?Składniki:ciasto na piernik staropolskipowidła śliwkowecukier pudersok z cytrynyWykonanie:Ciasto wałkujemy na grubość ok. 2 mm. Następnie dzielimy je na paski odpowiadające wielkości naszej foremki - długość dowolna, jednak szerokość odrobinę większa niż foremka. Na pasku w niewielkich odległościach od siebie nakładamy odrobinę konfitury, a następnie delikatnie przykrywamy pustym paskiem ciasta. Jeśli macie obawy czy ciasto się sklei, lekko je posmarujcie wilgotnym pędzelkiem lub białkiem jajka. Następnie wycinamy ciasteczka, tak aby nadzienie było na jego środku. Z pozostałym ciastem postępujemy identycznie.
Gotowe pierniczki pieczemy w 180 st. ok. 10 minut, muszą być ładnie wyrośnięte. Następnie studzimy je na kratce, a kiedy będą już zimne lukrujemy je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Ewentualnie można użyć lukru królewskiego lub polewy czekoladowej.
Smacznego!