ßßß Cookit - przepis na Tarta róża cukrowa do wypieków

Tarta róża cukrowa do wypieków

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na coś prostego, a zarazem ekskluzywnego. Bardzo polskiego, ale nieczęsto spotykanego w dobie kupnych przetworów... Mowa o konfiturze z róż, a konkretniej - jej ucieranych z cukrem płatkach. Odrobina zapału oraz trzy składniki wystarczą, aby zamknąć zapach kwiatów w słoiczku, na długie miesiące. Nie ma sensu szukać w sklepach, najlepiej zadbać o swoją spiżarnię kiedy jeszcze można skorzystać z kwitnienia krzewów różanych. Szczęśliwie, mam dostęp do dosyć starej odmiany róży cukrowej, pielęgnowanej w rodzinie od lat. Dzięki temu, moja konfitura jest naprawdę aromatyczna. Kiedy zdecyduję się w zimie usmażyć pączki czy upiec rogaliki, wystarczy że do nadzienia dodam łyżeczkę lub dwie tartej róży, aby całość przeszła jej zapachem. Ta konfitura to prawdziwe cudo, warto się wysilić i przygotować sobie choć mały słoiczek :)
Składniki:
płatki róż
cukier - 2 łyżki na garść płatków
sok z cytryny
Płatki róż zaraz po zerwaniu umyć w chłodnej wodzie, a następnie pozostawić do wyschnięcia. Poodcinać białe końce płatków, które mogłyby nadać goryczy konfiturze. Przygotować makutrę i drewnianą pałkę do ucierania. Płatki odmierzać garściami i dosypywać odpowiednią ilość cukru. Ucierać do momentu, aż konfitura stanie się gładka i w jej strukturze nie będą wyczuwalnie płatki. Wcisnąć sok z cytryny i wymieszać. Przełożyć do wyparzonego słoiczka. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/06/tarta-roza-cukrowa-do-wypiekow.html