ßßß
Woda zimna w temp.10-15st.C, wprowadzona do organizmu wnosi większe ilości powietrza i innych gazów niż woda ciepła.Dlatego też woda zimna , w przeciwieństwie do ciepłej, jest smaczniejsza i bardziej orzeźwiająca.Rodzaje wód, co powinniśmy wiedzieć:woda źródlana- wydobywana z krystalicznych źródeł, niskozmineralizowana,mniej składników mineralnych niż 1000mg/1litr, (np.: Żywiec Zdrój, Nestle Aquarel, Krynica Zdrój)woda mineralna- pozyskiwane z odwiertów głębinowych, średniozmineralizowane lub wysoko zmineralizowane.woda stołowa- powstają w wyniku zmieszania wody naturalnej i przefiltrowanej wodociągowej (lub wody mineralnej), niskozmineralizowane,wody naturalne lecznicze-pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych, zawierają przynajmniej 1000mg/l składników mineralnych oraz minimum jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu. (najczęściej wapń, magnez, sód). Tylko wody nisko- i średniozmineralizowane z tego rodzaju można pić codziennie.O rodzajach wód napiszę jeszcze później. Porównam ich skład, smak, wartość odżywczą.Źródło:K.Flis, W.Konaszewska "Podstawy żywienia człowieka"www.poradnikzdrowie.pl