Wykonanie
Organizm ludzki składa się w 70% z
wody.
Woda jest substancją niezbędną do jego życia ponieważ wszystkie przemiany biochemiczne zachodzą wyłącznie w środowisku wodnym.Główna rola
wody w organizmie polega na tym, że jest ona dobrym rozpuszczalnikiem ciał stałych, cieczy, oraz gazów, które w postaci roztworów
wodnych są rozprowadzane po całym organizmie.Jakie jest znaczenie
wody w organizmie:wchodzi w skład wszystkich tkanek, cieczy ustrojowych (od 0,2% szkliwo zębów do 99 , 5 ślina)warunkuje prawidłowe krążenie
krwiroznosi tlen, składniki odżywcze i hormony po całym organizmie i zabiera substancje uboczne powstałe podczas przemiany materiispełnia ważną funkcję w trawieniu wskutek hydrolitycznego działaniabierze udział we wchłanianiu strawionego pożywienia, (gdyż produkty powstałe podczas trawienia są wchłaniane z przewodu pokarmowego w środowisku wodnym.)jest regulatorem ciepłoty ciaładostarcza niektórych składników mineralnych (wapń, magnez, żelazo,
fluor,jod)
Woda zimna w temp.10-15st.C, wprowadzona do organizmu wnosi większe ilości powietrza i innych gazów niż
woda ciepła.Dlatego też
woda zimna , w przeciwieństwie do ciepłej, jest smaczniejsza i bardziej orzeźwiająca.Rodzaje wód, co powinniśmy wiedzieć:
woda źródlana- wydobywana z krystalicznych źródeł, niskozmineralizowana,mniej składników mineralnych niż 1000mg/1litr, (np.:
Żywiec Zdrój, Nestle Aquarel, Krynica Zdrój)
woda mineralna- pozyskiwane z odwiertów głębinowych, średniozmineralizowane lub wysoko zmineralizowane.
woda stołowa- powstają w wyniku zmieszania
wody naturalnej i przefiltrowanej wodociągowej (lub
wody mineralnej), niskozmineralizowane,
wody naturalne lecznicze-pochodzą ze specjalnych źródeł leczniczych, zawierają przynajmniej 1000mg/l składników mineralnych oraz minimum jeden składnik leczniczy w odpowiednim stężeniu, które znacząco wpływa na funkcjonowanie organizmu. (najczęściej wapń, magnez, sód). Tylko
wody nisko- i średniozmineralizowane z tego rodzaju można pić codziennie.O rodzajach wód napiszę jeszcze później. Porównam ich skład, smak, wartość odżywczą.Źródło:K.Flis, W.Konaszewska "Podstawy żywienia człowieka"www.poradnikzdrowie.pl