Wykonanie
Dzisiaj specjalna
kawa na rozgrzewkę, dla tych ,których gnębi deszcz i chłód.8 łyżeczek
kawy mokka2 kieliszki grappy lub
wódki1/2 szklanki różowego francuskiego
wina Celebro [TUTAJ]
skórka z cytryny ,
cukierWe Włoszech w Dolinie Aosty parzy się ją w specjalnych naczyniach zwanych grolla ,które posiadają kilka wylotów.
Kawę należy zaparzyć ,dodać pozostałe składniki i mocno podgrzać w rondelku grolla. Do każdego wylotu przybliżyć zapaloną zapałkę ,tak aby powstał niebieskawy płomień. Płomień zgasić i pić na zdrowie.Jeśli nie posiadamy grolla ,to po umieszczeniu składników w żaroodpornym naczyniu ustawiamy je na podgrzewaczu lub innej płytce grzewczej na środku stołu i podgrzewamy stale mieszając. Kiedy składniki zagotują się ,zbliżamy zapałkę do
kawy ,tak aby na powierzchni pojawił się płomień. Łyżką wazową, raczej małą ,nabieramy
kawę i wlewamy do filiżanek.P.s.Po wypiciu lampki francuskiego
wina Celebro do
kawy, nawet motyl rozwija skrzydła. Polecam to doskonałe
wino www.facebook.com/KlubCelebro .Ja pomijam
cukier ,bo sam jestem chodzącą
słodyczą :)