Wykonanie
Foie gras na złotej brioszce z
konfiturą z
wiśniW poprzedni weekend w centrum Katowic pojawił się francuski jarmark. Oj, było tam sporo smakołyków! Moje ślinianki oszalały na widok stoisk z pachnącym, jeszcze gorącym
pieczywem,
serami i długo dojrzewającymi
wędlinami. Postanowiliśmy zrobić sobie dzień dziecka i zakosztować kilku przysmaków - oj było warto! Na wynos zabraliśmy do domu Foie gras - pasztet strasburski z gęsich
wątróbek i brioszkę -
drożdżową maślaną babeczkę. Muszę Wam powiedzieć, że jest to duet grzechu warty. Chrupiąca rozpadająca się w ustach
maślana bułeczka i kremowe niezwykle aromatyczne foie gras. Zdecydowanie jeden z moich faworytów. Gorąco polecam!
Dla 8 osób przygotuj:8 dużych łyżek foie gras (ok. 1/2 szklanki)8 kromek brioszki (może być nasz polska
chałka)8 małych łyżek
wiśniowej konfitury4 duże łyżki
masłaRozpuść
masło na patelni i obsmaż kromeczki brioszki na złoto. Następnie przełóż je na talerze. Na każdą nałóż po jednej łyżce foie gras i
konfitury wiśniowej. Smacznego!Francuski Jarmark, Katowice