ßßß Cookit - przepis na #39 Basia Ritz & Damian- Królik w sosie śmietanowo - pieczarkowym

#39 Basia Ritz & Damian- Królik w sosie śmietanowo - pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Wiecie co ? Postanowiłem sobie kolejne wyzwanie- nauczyć się robić królika ! Tak aby mięso wyszło idealnie miękkie i soczyste :)
Mięso królika smakuje podobnie do kurczaka ;) Ale musi się gotować zdecydowanie dłużej niż kurczak.
Kupiłem królika w całości i pierwsze zadanie jakie powstało to trybowanie. Ale na szczęście filmiki na yt są mega pomocne :)
Królika gotuje się długo aby był taki jak wcześniej opisałem. I o dziwno w każdym przepisie który czytałem królik jest duszony w winie - czy to białym czy czerwonym . Tutaj w przepisie jest wino białe, przez co królik nie zmienia swojego koloru :)
Sos który powstaje z naszego gotowania jest pyszny- i użyłem go dzisiaj do ragout z królika :) Ale o tym w następnych postach :)
W oryginalnym przepisie są prawdziwki, świeże prawdziwki, no niestety ale nie ma ich w tym czasie dostępnych, dlatego pieczarki musiały mi wystarczyć :)
Źródło:http://smakiwsieci.blogspot.com/2014/02/39-basia-ritz-damian-krolik-w-sosie.html