Wykonanie
Radler, zgodnie z legendą został wymyślony przez pomysłowego właściciela gospody w bawarskich Alpach, do którego podjechała duża grupa rowerzystów. Kończyło mu się
piwo, więc postanowił podać je z lemoniadą - nadał temu nazwę "Radlermass", co po bawarsku znaczy litr
piwa dla rowerzysty.W północnych Niemczach mówią na to "Alsterwasser", ale skoro to północne Niemcy, to dla nas mniej interesujące (wszak lepsza i ciekawsza jest katolicka Bawaria od protestanckich Prus).Radler produkowałem samodzielnie parę lat przed tym, zanim nasze browary wpadły na pomysł, jak sprzedawać za całkiem niezłe pieniądze odpadki z
piwa, które mają.Potrzebne są dwa składniki:
1/2 l
piwa (jasny lager czy pils)1/2 l lemoniady (polecam
Żywiec Zdrój gaz z
sokiem - jest mniej słodka od innych)Oba składniki wlewamy do litrowego kufla i podajemy. Gotowe.
Na zdjęciu połowa porcji, bo nie posiadam kufla o pojemności jednego litra...A jeśli przepis spodobał się, proszę o kliknięcie na baner poniżej - zliczają mi tam liczbę osób, do których dotarła moja relacja z testu.Przepis zgłaszam do akcji: