Wykonanie
Święta się zbliżają wielkimi krokami, pierniczki już raz u nas na blogu już się pojawiły, co nie znaczy, że znów nie mogą.Ostatnimi czasy byłem na warsztatach fotograficzno kulinarnych i od jednego ze sponsorów Dr. Oetkera dostałem karton wypełniony po brzegi różnymi produktami do dekoracji ciast i pierników, oraz znajdowało się w nim opakowanie pierniczków . Wystarczyło dodać
masło i
jajko, wymieszać i gotowe. Na opakowaniu widnieje napis, że z tego ciasta można zrobić ok 60 szt. Może, gdyby to były mikroskopijne sztuki, wielkości dołączonej foremki, to tyle sztuk by wyszło. W rzeczywistości jest znacznie mniej, ale jeżeli chciałem się pobawić w dekorowanie pierniczków z chrześnicą, nic innego mi nie było potrzebne.
Składniki :- 100 g
masła- 1
jajo- różne składniki do dekorowania ciast Dr. Oetkera
Przygotowanie :1. Otwieramy gotową mieszankę do pierników i przesypujemy do miseczki.2.
Masło delikatnie rozpuszczamy i dodajemy wraz z
jajkiem do wcześniej przygotowanej mieszanki.3. Całość dokładnie mieszamy.4. Odstawiamy ciasto na 30 minut do zamrażarki.5. Następnie wyjmujemy, wałkujemy i wykrawamy foremki.6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut.Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy. Aby były miękkie, można do pudełka, w którym je przechowujemy dodać ćwiartkę
jabłka, które odda pierniczkom swoją wilgoć