Wykonanie
Szyszki z
ryżu preparowanego... Wielu ten smakołyk kojarzy się z dzieciństwem. Ja osobiście uwielbiam te małe, urocze słodkości. Robię je, gdy mają przyjechać goście oraz...po prostu, gdy najdzie mnie ochota. Są idealne, gdy w domu zapada noc, wszyscy już śpią, a ja mam nieodpartą ochotę na "małe co nieco". Biorę wtedy jedną lub dwie szyszeczki i zaspokajam swoją "zachciewajkę".Ten przepis jest troszkę "nietradycyjny". Dziś zamiast szyszek z
krówki, proponuję szyszeczki
toffi z nutą
cynamonu.

Składniki:300 g
cukierków toffi (tyle akurat miałam i do tej ilości dostosowałam składniki)3 łyżki
masła80 g
ryżu preparowanego1/3 łyżeczki
cynamonuPrzygotowanie:W garnku z grubym dnem rozpuszczamy (na niedużym ogniu)
cukierki toffy wraz z
masłem. Cały czas mieszamy. Gdy nasze
cukierki będą prawie rozpuszczone dodajemy
cynamon. Dalej mieszamy. Następnie do naszej masy dodajemy
ryż preparowany. Wszystko razem mieszamy. Ściągamy z kuchenki. Czekamy aż lekko ostygnie. Zanurzamy ręce w chłodnej wodzie i formujemy małe kulki.Smacznego