Wykonanie
Zrobienie samemu
kisielu jest banalnie proste. Nauczyłam się tego, gdy na świecie pojawiły się moje dzieci, a ja zaczęłam analizować, co jedzą i jak mogą jeść zdrowiej. A mogą i to niewielkim wysiłkiem. Do samodzielnego zrobienia
kisielu potrzeba...aż 2! składników :) i 3 minuty pracy. Więc chyba warto nawet dla siebie taki robić i nie męczyć swojego organizmu wszelkimi E... (jak ja to mówię).

Składniki:- 0,5 l dowolnego soku w kartoniku (dla małych dzieci mogą być typowo dziecięce
soki, typu Kubuś, a dla nas dorosłych dowolny),- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej.Sposób wykonania:Z całej ilości soku, odlewamy pół szklanki, a resztę podgrzewamy.
Mąkę mieszamy z pozostawionym
sokiem, aż do rozpuszczenia. Po zagotowaniu soku, część z
mąką wlewamy i mocno mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, trzymamy ją na ogniu jeszcze przez minutkę. Przelewamy do salaterek i podajemy na zimno, bądź ciepło. Można podawać z
owocami.


Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - podwieczorek)