ßßß Cookit - przepis na The Fabulous Baker Brothers - recenzja

The Fabulous Baker Brothers - recenzja

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejną książkową pozycję z mojej kuchennej półeczki - The Fabulous Baker Brothers, która napisana została przez braci Henryego i Toma Herbertów. Pierwszy jest rzeźnikiem, drugi piekarzem, a ich pierwsza książka ukazuje połączenie ich pasji i zawodów.
Znajdziecie w niej kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów na różnego rodzaju chleby, te na drożdżach, sodzie czy zakwasie. Są również recepty na dania mięsne, dania łączące w sobie chleb i różnego rodzaju mięsa, smarowidła i pasztety, a także na inne mączne wypieki - czapati, pizze oraz pity. Jednym słowem naprawdę solidna porcja smacznego jedzenia, a także garść porad dotyczących pieczenia chleba i przygotowywania zakwasu.
Książka została wydana w twardej oprawie, na matowym papierze. Może nie wygląda on tak ładnie jak błyszczący, ale w kuchni moim zdaniem jest praktyczniejszy, nie widać śladów palców ;-) Jest w niej również sporo ilustracji, a jedyny mankament to fakt, iż nie każda potrawa ma swoje zdjęcie. Wielka szkoda, bo preferuję książki, w których widać na pierwszy rzut oka co będę jadł :-)
Ten brak, w tym przypadku, nie przeszkadza mi chyba tak bardzo, bo z książki korzystałem już nie raz i jeszcze do niej powrócę.
Ci z Was, którzy mają dostęp do brytyjskiego kanału Channel 4 mogą zobaczyć autorów książki w ich programie kulinarnym pod tym samym tytułem co książka.
Książkę możecie obejrzeć i zakupić na brytyjskim Amazonie .
A u mnie możecie zobaczyć chleby wykonane wg przepisów Toma:
Chleb pszenny na drożdżach
Pszenny chleb tostowy, idealny do kanapek
Angielskie muffiny odrobinę inaczej...
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2012/11/the-fabulous-baker-brothers-recenzja.html