Wykonanie
Dziś chciałbym Wam przedstawić kolejną książkową pozycję z mojej kuchennej półeczki - The Fabulous Baker Brothers, która napisana została przez braci Henryego i Toma Herbertów. Pierwszy jest rzeźnikiem, drugi piekarzem, a ich pierwsza książka ukazuje połączenie ich pasji i zawodów.Znajdziecie w niej kilka naprawdę rewelacyjnych przepisów na różnego rodzaju
chleby, te na drożdżach, sodzie czy zakwasie. Są również recepty na dania
mięsne, dania łączące w sobie
chleb i różnego rodzaju
mięsa, smarowidła i pasztety, a także na inne mączne wypieki - czapati, pizze oraz
pity. Jednym słowem naprawdę solidna porcja smacznego jedzenia, a także garść porad dotyczących pieczenia
chleba i przygotowywania zakwasu.
Książka została wydana w twardej oprawie, na matowym papierze. Może nie wygląda on tak ładnie jak błyszczący, ale w kuchni moim zdaniem jest praktyczniejszy, nie widać śladów palców ;-) Jest w niej również sporo ilustracji, a jedyny mankament to fakt, iż nie każda potrawa ma swoje zdjęcie. Wielka szkoda, bo preferuję książki, w których widać na pierwszy rzut oka co
będę jadł :-)Ten brak, w tym przypadku, nie przeszkadza mi chyba tak bardzo, bo z książki korzystałem już nie raz i jeszcze do niej powrócę.Ci z Was, którzy mają dostęp do brytyjskiego kanału Channel 4 mogą zobaczyć autorów książki w ich programie kulinarnym pod tym samym tytułem co książka.Książkę możecie obejrzeć i zakupić na brytyjskim Amazonie .
A u mnie możecie zobaczyć
chleby wykonane wg przepisów Toma:
Chleb pszenny na drożdżach
Pszenny chleb tostowy, idealny do kanapekAngielskie muffiny odrobinę inaczej...