ßßß Cookit - przepis na UPAŁ - Czym się chłodzić?!

UPAŁ - Czym się chłodzić?!

nazwa

Wykonanie

Upał niesamowity. Chodzimy z Nuśką porozbierane, nawet nie chce się czasem wyjść z domu. Najlepiej pójśc na trochę przed południem a potem dopiero po 16stej. Zdaje się, że jeszcze długo będzie tak ciepło, dlatego pokażę Wam jak łatwo można sobie zrobić lekki sorbet - zdrowszy i mniej kaloryczny od lodów i uwieżcie mi, że o wiele lepiej chłodzi! My z Natalią wciąż mamy arbuzowy szał więc powstają różne rzeczy z arbuza i z arbuzem. Pewnie wiele z Was robi sorbety - może podsuniecie w komentarzach swoje przepisy!
SORBET Z ARBUZA
Składniki
Miąższ z arbuza
Garść czerwonych porzeczek
Cytryna
Przygotowanie
Miąższ bez pestek miksujemy blenderem i doprawiamy cytryną, aby był nieco kwaskowy. Ja użyłam soku z połowy cytryny. Po wymieszaniu przekładamy do pojemnika, w którym będziemy sorbet mrozić. Najlepiej aby po wlaniu do naczynia/pudełka, masa nie była zbyt wysoka. Na koniec wrzucamy porzeczki, które są bardzo fajne gdy się zamrożą.
Sorbet mrozi się około 2 godzin, potem możemy go podawać finezyjnie w formie deseru lub nakładać łyżeczką do miseczki i się chłodzić!
CHŁODNEGO SIOSTRY - NATALIA JUŻ SIĘ CHŁODZI :)!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2013/07/upa-czym-sie-chodzic.html