Wykonanie

Upał niesamowity. Chodzimy z Nuśką porozbierane, nawet nie chce się czasem wyjść z domu. Najlepiej pójśc na trochę przed południem a
potem dopiero po 16stej. Zdaje się, że jeszcze długo będzie tak ciepło, dlatego pokażę Wam jak łatwo można sobie zrobić lekki
sorbet - zdrowszy i mniej kaloryczny od
lodów i uwieżcie mi, że o wiele lepiej chłodzi! My z Natalią wciąż mamy
arbuzowy szał więc powstają różne rzeczy z
arbuza i z
arbuzem. Pewnie wiele z Was robi
sorbety - może podsuniecie w komentarzach swoje przepisy!


SORBET Z
ARBUZASkładnikiMiąższ z
arbuzaGarść czerwonych
porzeczekCytryna
PrzygotowanieMiąższ bez pestek miksujemy blenderem i doprawiamy
cytryną, aby był nieco kwaskowy. Ja użyłam soku z połowy
cytryny. Po wymieszaniu przekładamy do pojemnika, w którym będziemy
sorbet mrozić. Najlepiej aby po wlaniu do naczynia/pudełka, masa nie była zbyt wysoka. Na koniec wrzucamy
porzeczki, które są bardzo fajne gdy się zamrożą.
Sorbet mrozi się około 2 godzin,
potem możemy go podawać finezyjnie w formie deseru lub nakładać łyżeczką do miseczki i się chłodzić!

CHŁODNEGO SIOSTRY - NATALIA JUŻ SIĘ CHŁODZI :)!