ßßß Cookit - przepis na ROLADA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

ROLADA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA

nazwa

Wykonanie

Wędzony łosoś i twarożek z dodatkiem chrzanu pasują do siebie wprost fenomenalnie.
Jeśli dodatkowo zaserwujemy je w postaci rolady to mamy danie godne najznamienitszych okazji :)
Przepis: Aniado
Wykonanie: Mój 12-letni Syn
Chyba rozumiecie, że Dumna Mama musiała się pochwalić ;)
Uwaga:)
Jeśli chodzi o ilość składników to należy ją dostosować do wielkości naczynia, w którym będzie przygotowywali roladę.
Podane poniżej proporcje są na długą i wąską foremkę (30x5x4 cm) o pojemności 500 ml.
Składniki: (około 10 porcji przystawkowych)
około 250-300 g łososia wędzonego w plastrach
1 opakowanie (125 g) naturalnego twarożku Philadelphia (lub innego podobnego)
2 łyżki chrzanu
dodatkowo:
folia przezroczysta
foremka do terrine o pojemności 500 ml
Wykonanie:
Foremkę wyłożyć folią przezroczystą, najlepiej tak aby folia wywijała się jeszcze na zewnątrz i zwisała po bokach.
Twarożek wymieszać z chrzanem.
Środek formy wyłożyć szczelnie płatami łososia, tak aby na siebie lekko zachodziły, i wystawały poza foremkę. Na spód nałożyć warstwę twarożku z chrzanem, przykryć plastrami łososia. I tak kolejno nakładać warstwy twarożku i łososia aż do wypełnienia całej formy. Każdą warstwę ugnieść aby całość była dokładnie wypełniona, bez „dziur z powietrzem”. Na koniec zakryć zwisającymi płatami łososia i owinąć szczelnie pozostawioną po bokach folią.
Roladę obciążyć i wstawić do lodówki na 6-12 godzin.
Schłodzoną roladę wyjąć z foremki. NIE ODWIJAĆ Z FOLII!!!
Kroić wraz z folią na plastry grubości około 1-1 , 5 cm. Folię zdjąć przed ułożeniem plastrów na półmisku.
Uwaga: Krojenie rolady wraz z folią ma kilka zalet. Rolada lepiej się trzyma, a twarożek pozostający na nożu po krojeniu poszczególnych plastrów „brudzi” folię, a nie łososiowa otoczkę.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/04/19/rolada-z-wedzonego-lososia