Wykonanie
Wędzony łosoś i
twarożek z dodatkiem
chrzanu pasują do siebie wprost fenomenalnie.Jeśli dodatkowo zaserwujemy je w postaci rolady to mamy danie godne najznamienitszych okazji :)Przepis: AniadoWykonanie: Mój 12-letni SynChyba rozumiecie, że Dumna Mama musiała się pochwalić ;)Uwaga:)Jeśli chodzi o ilość składników to należy ją dostosować do wielkości naczynia, w którym będzie przygotowywali roladę.Podane poniżej proporcje są na długą i wąską foremkę (30x5x4 cm) o pojemności 500 ml.

Składniki: (około 10 porcji przystawkowych)około 250-300 g
łososia wędzonego w plastrach1 opakowanie (125 g) naturalnego
twarożku Philadelphia (lub innego podobnego)2 łyżki
chrzanudodatkowo:folia przezroczystaforemka do terrine o pojemności 500 mlWykonanie:Foremkę wyłożyć folią przezroczystą, najlepiej tak aby folia wywijała się jeszcze na zewnątrz i zwisała po bokach.
Twarożek wymieszać z
chrzanem.Środek formy wyłożyć szczelnie płatami
łososia, tak aby na siebie lekko zachodziły, i wystawały poza foremkę. Na spód nałożyć warstwę
twarożku z
chrzanem, przykryć plastrami
łososia. I tak kolejno nakładać warstwy
twarożku i
łososia aż do wypełnienia całej formy. Każdą warstwę ugnieść aby całość była dokładnie wypełniona, bez „dziur z powietrzem”. Na koniec zakryć zwisającymi płatami
łososia i owinąć szczelnie pozostawioną po bokach folią.Roladę obciążyć i wstawić do lodówki na 6-12 godzin.Schłodzoną roladę wyjąć z foremki. NIE ODWIJAĆ Z FOLII!!!Kroić wraz z folią na plastry grubości około 1-1 , 5 cm. Folię zdjąć przed ułożeniem plastrów na półmisku.Uwaga: Krojenie rolady wraz z folią ma kilka zalet. Rolada lepiej się trzyma, a
twarożek pozostający na nożu po krojeniu poszczególnych plastrów „brudzi” folię, a nie łososiowa otoczkę.Smacznego :)