Wykonanie
Polędwiczki wieprzowe z
cebulą to jedno z prostszych i bardzo smacznych dań.
Polędwiczki wieprzowe są delikatnym, nie wymagającym długiego gotowania
mięsem, więc przyrządzenie ich zajmie niewiele czasu. Smażona
cebula w połączeniu z
mięsem smakuje wyśmienicie. To połączenie tylko potwierdza zasadę, że im prościej tym smaczniej.
1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry ok 2 cm4 spore
cebule, pokrojone w plastrytłuszcz do smażenia
mąka do obtaczaniaPlasterki
polędwicy spłaszczamy dłonią, doprawiamy
solą i
pieprzem, obtaczamy w
mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do momentu, aż będą rumiane. Na oddzielnej patelni smażymy
cebulę, aż stanie się szklista, do
cebuli dodajemy usmażone
polędwiczki, przykrywamy i dusimy jeszcze ok 10 minut. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.