Mąż dzwonił z trasy z wielką prośbą o coś słodkiego. Nie bardzo miałam składniki na jakieś ciasto, to zrobiłam te wspaniałe jabłka:)Lista zakupów dla 2 osób:2 spore jabłka2 suszone śliwki6 migdałów2 orzechy włoskiecynamonłyżka suszonej żurawiny2 suszone daktyle1/2 łyżeczki soku z cytrynysos:2 łyżki miodułyżeczka masłałyżka wody.Miód utrzeć z masłem i wodą.Jabłkom ściąć czapeczki (na 2/3 wysokości) i je wydrążyć. Wykorzystać ok 1/3 miąższu, który trzeba drobno posiekać i skropić sokiem z cytryny.Migdały sparzyć, ściągnąć skórkę.Posiekać migdały, orzechy, śliwki suszone, daktyle, wymieszać z miąższem jabłek. Dodać żurawinę i posypać wszystko lekko wszystko cynamonem. Wymieszać.Jabłka nadziać farszem. Przykryć odciętą czapeczką. Wstawić do małego naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Piec ok. 25 min. w 200 st. aż jabłka będą miękkie (sprawdzałam wykałaczką). W czasie pieczenia od czasu do czasu polać sosem z dna naczynia.Gotowe jabłka można jeść na ciepło lub zimno.Smacznego życzy oliwek :)