ßßß Cookit - przepis na Orzechowe ciasteczka bez mąki

Orzechowe ciasteczka bez mąki

nazwa

Wykonanie

100 g suszonych owoców, najlepiej ekologicznych (użyłam 50 g suszonych rodzynek i 50 g suszonych daktyli)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z pomarańczy
100 g orzechów włoskich
150 g migdałów
3–4 łyżki syropu z agawy lub miodu
1 jajko
przepis na ok. 25 ciasteczek
Bezglutenowy
Zawiera:
Orzechy
Jaja
1. Suszone owoce pokrój i dodaj do nich łyżeczkę ekstraktu z wanilii. 2. Orzechy włoskie i 100 g midgałów zmiel lub drobno posiekaj. 3. Pozostałe 50 g migdałów zalej wrzątkiem. Po dwóch minutach zahartuj je zimną wodą i obierz ze skórki. 4. Jajko wymieszaj z syropem lub miodem. 5. Do suszonych owoców dodaj masę jajeczną, zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj. 6. Łyżeczką nakładaj masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7. Na środku każdego ciasteczka połóż obrany migdał i piecz około 20 minut w 160˚C.
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z książki B. Połatyńskiej 120 Przepisów bezglutenowych, które zawsze Ci się udadzą.
Spaghetti z cukinii
Tort kokosowy
Źródło:http://bezokruszka.pl/orzechowe-ciasteczka-bez-maki