Wykonanie
200 g
miksu mąki bezglutenowej chlebowej100 g
mąki ryżowej + do podsypania100 g
mąki kukurydzianej (można użyć innej np. sojowej, z
ciecierzycy)1 łyżeczka
soli1½ łyżeczki
sody oczyszczonej1½ łyżeczki
soku z cytryny360 ml
wodyprzepis na 2
bagietkiBezglutenowyWegańskiZamiast formy z
wodą, możesz dorzucić na początku pieczenia 2–3 kostki
lodu na dno piekarnika.1. Metalową formę do pieczenia wypełnioną
wodą (ok. 2 cm) wstaw do piekarnika i nagrzej go do 220°C – utworzy się para. 2.
Mąkę przesiej z
solą do dużej miski i zrób wgłębienie. 3. Osobno wymieszaj
wodę z
sodą i
sokiem z cytryny. 4. Następnie przelej do
mąki i wymieszaj delikatnie łyżką, zagarniając
mąkę ze ścianek do środka. Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. 5. Kiedy ciasto będzie wymieszane, przełóż na posypaną
mąką stolnicę. 6. Oprószonymi
mąką dłońmi, delikatnie uformuj 2
bagietki (nie roluj!) i przełóż je odwracając do góry nogami na blachę posypaną
mąką. 7.
Ostrym nożem zrób głębokie nacięcia i od razu wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25–30 minut. Po pierwszych 5 minutach wyjmij z piekarnika formę z
wodą.
Bagietki będą gotowe, kiedy wierzch ładnie się przyrumieni. 8. Przełóż na kratkę i zostaw do ostudzenia.
Dżem z dyni i
jabłek z fruktoząZupa krem pietruszkowa