ßßß Cookit - przepis na Udka w tymianku

Udka w tymianku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
udka lub nóżki z kurczaka
oliwa
cebula
czosnek
tymianek
biały pieprz, słodka papryka, imbir, curry, chili
(Na 3 udka/ 6 pałek - jedna cebula - 2 ząbki czosnku - 1.5 łyżki tymianku. Pozostałe przyprawy wg uznania, nie przesadzałam w każdym razie z chili i curry, żeby nie zdominowały smaku, sypnęło mi się za to sporo papryki).
rękaw do pieczenia
Przygotowuję marynatę z przypraw wymieszanych z oliwą, zanurzam w niej mięso. Dodaję cebulę pokrojoną w ćwiartki i zmiażdżony czosnek. Kurczaka marynuję min. 2 godziny.
Mięso przekładam do zawiązanego z jednej strony rękawa, dolewam trochę wody, zawiązuję drugi koniec i nakłuwam górę woreczka w kilku miejscach wykałaczką.
Piekę całość w 200-220 stopniach ok. 1.5 godziny. Przypuszczalnie każdy z Was będzie mógł skrócić ten czas - pop prostu mój piekarnik jest dziwny :) i każdą rzecz muszę w nim przetrzymywać dłużej...
15 minut przed końcem pieczenia delikatnie rozcinam rękaw - uważajcie żeby się nie poparzyć buchającą parą.
Źródło:http://chili-n-chocolate.blogspot.com/2012/03/udka-w-tymianku.html