ßßß Cookit - przepis na Faworki bezglutenowe pieczone

Faworki bezglutenowe pieczone

nazwa

Wykonanie

Inspiracja ze strony http://bezokruszka.pl/faworki-chrusty-chrusciki/
Moja modyfikacja to dodanie 3 łyżek mąki ryżowej oraz cukru waniliowego i pieczenie zamiast smażenia.
Składniki:
mąka bezglutenowa około 300 g ( u mnie mix Schar do ciast) + 3 łyżki mąki ryżowej
szczypta soli
łyżka masła
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
3 żółtka
śmietana 18% 200 ml
ocet jabłkowy 2 łyżeczki
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować małe ruloniki i rozwałkować na cienkie placki. Naciąć nożem pośrodku i przełożyć jeden koniec przez środek. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 °C. Układać faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem około 20 minut, do zrumienienia. Posypać obficie cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://blog.pasjemamy.pl/?p=695