Wykonanie
Inspiracja ze strony http://bezokruszka.pl/faworki-chrusty-chrusciki/Moja modyfikacja to dodanie 3 łyżek
mąki ryżowej oraz
cukru waniliowego i pieczenie zamiast smażenia.Składniki:
mąka bezglutenowa około 300 g ( u mnie mix
Schar do ciast) + 3 łyżki
mąki ryżowejszczypta
soliłyżka
masłałyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią3
żółtkaśmietana 18% 200 ml
ocet jabłkowy 2 łyżeczkiWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować małe ruloniki i rozwałkować na cienkie placki. Naciąć nożem pośrodku i przełożyć jeden koniec przez środek. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 °C. Układać
faworki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec z termoobiegiem około 20 minut, do zrumienienia. Posypać obficie
cukrem pudrem.
Smacznego!