Wykonanie
Kolejny wypiek z automatu i kolejny z książki”Domowy chleb” Świat Książki. Bułeczki z dodatkiem
mąki razowej.

Składniki :100 ml
wody,45 g
cukru,3/4 łyżeczki
soli,30 g
masła,
żółtko,250 g
mąki pszennej chlebowej,45 g
mąki pszennej razowej,3/4 łyżeczki
drożdży piekarskich,45 g
płatków czekoladowych,45 g
jabłek.Wykonanie :Do formy do pieczenia wlać
wodę, dodać
cukier,
masło,
sól,
płatki czekoladowe i
jabłka (posiekałam je w drobną kostkę), a następnie obie
mąki i
drożdże.Wybrać program „ciasto” czyli wyrabianie ciasta bez pieczenia. Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych skladników, wyjąć ciasto z maszyny i podzielić na cztery równe części. Uformować na kształt
bagietek, posmarować rozkłóconym
żółtkiem i uderzeniami noża zrobić poprzeczne wgłębienia. Pozostawić
bagietki do wyrośnięcia 30 minut w ciepłym i wilgotnym miejscu.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 st. C.