ßßß Cookit - przepis na Muffiny z rabarbarem

Muffiny z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Przepis zaczerpnięty z Galerii Potraw GW
Gdyby był konkurs na najszybciej wyrastające muffiny – te zdobyłyby pierwsze miejsce 😀 Urosły ekspresowo i ponadwymiarowo 😉 Na zewnątrz są kruche i chrupiące – wewnątrz puszyste. Słodycz łamie kwaśność rabarbaru – jednym słowem idealne połączenie sprzeczności. Prawie zdetronizowały moje ulubione bananowo truskawkowe muffinki
Składniki:
1 1/4 szkl. cukru jasnego muscovado
1/3 szkl. oleju
jajko
2 łyżeczki esencji waniliowej
1 szk. maślanki
170 g rabarbaru
1/2 szkl. orzechów włoskich
2 szkl.+3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 szkl. zarodków pszennych
cynamon
wykonanie:
1 1/4 szkl. cukru jasnego muscovado z 1/3 szkl. oleju, 1 jajem, 2 łyżeczkami esencji waniliowej oraz 1 szkl. maślanki. Dodajemy pokrojone w kostkę ok. 170 gr rabarbaru (w oryginale 6 uncji) oraz 1/2 szkl. pokrojonych łuskanych orzechów włoskich. Następnie stopniowo wsypujemy suche: 2 szkl + 3 łyżki mąki zwykłej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę sody oraz 1/2 szkl. zarodków pszennych. Mieszamy niezbyt dokładnie, tyle, byle się połączyło. Przekładamy do foremek, i posypujemy po wierzchu 2 łyżkami cukru jasnego musc. zmieszanego z 1 łyżeczką cynamonu. Pieczemy ok. 20-25 w 200 st
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=163