Wykonanie
Podczas ostatniego napadu szaleństwa kupiłam kilka książek kucharskich w tym „Nigella Ekspresowo” Nigelli Lawson. Już mam kilka przepisów na oku – a pierwszy z nich to batoniki. Jestem zachwycona tą przekąską
śniadaniową. Robi się ją faktycznie ekspresowo – a zapch podczas pieczenia – cudowny jak i smak po upieczeniu. Upiekłam je z myślą o nadchodzącej akcji „Majowe śniadanie”, która rozpocznie się za kilka dni.składniki:1 puszka
mleka skondensowanego,250 g
płatków owsianych „górskich”75 g
wiórków kokosowych100 g
suszonej żurawiny125 g mieszanki ziaren
sezamu pestek dyni i
słonecznika125 g niesolonych
orzeszków ziemnychwykonanie:1 Rozgrzej piekarnik do 130°C i posmaruj
olejem blachę o wymiarach 23x33X4 lub jednorazową blachę aluminiową.2 Podgrzej
mleko skondensowane na dużej patelni.3 W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie zalej je podgrzanym
mlekiem, starannie mieszając drewnianą lub kauczukową
łopatką.4 Rozprowadź masę na blasze za pomocą
łopatki, a jeszcze lepiej rękami (w rękawiczkach lateksowych), żeby wyrównać powierzchnię.5 Piecz przez l godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po upływie l) pokrój na 16 kwadratowych kawałków (4 wzdłuż i 4 w poprzek). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.16 batonikówNie umiałam się zdecydować na jedno zdjęcie…