ßßß Cookit - przepis na Śniadaniowe batoniki zbożowe

Śniadaniowe batoniki zbożowe

nazwa

Wykonanie

Podczas ostatniego napadu szaleństwa kupiłam kilka książek kucharskich w tym „Nigella Ekspresowo” Nigelli Lawson. Już mam kilka przepisów na oku – a pierwszy z nich to batoniki. Jestem zachwycona tą przekąską śniadaniową. Robi się ją faktycznie ekspresowo – a zapch podczas pieczenia – cudowny jak i smak po upieczeniu. Upiekłam je z myślą o nadchodzącej akcji „Majowe śniadanie”, która rozpocznie się za kilka dni.
składniki:
1 puszka mleka skondensowanego,
250 g płatków owsianych „górskich”
75 g wiórków kokosowych
100 g suszonej żurawiny
125 g mieszanki ziaren sezamu pestek dyni i słonecznika
125 g niesolonych orzeszków ziemnych
wykonanie:
1 Rozgrzej piekarnik do 130°C i posmaruj olejem blachę o wymiarach 23x33X4 lub jednorazową blachę aluminiową.
2 Podgrzej mleko skondensowane na dużej patelni.
3 W tym samym czasie wymieszaj pozostałe składniki, a następnie zalej je podgrzanym mlekiem, starannie mieszając drewnianą lub kauczukową łopatką.
4 Rozprowadź masę na blasze za pomocą łopatki, a jeszcze lepiej rękami (w rękawiczkach lateksowych), żeby wyrównać powierzchnię.
5 Piecz przez l godzinę, następnie wyjmij blachę z piekarnika i po upływie l) pokrój na 16 kwadratowych kawałków (4 wzdłuż i 4 w poprzek). Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
16 batoników
Nie umiałam się zdecydować na jedno zdjęcie…
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=121