ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka czekoladowo-miętowe

Ciasteczka czekoladowo-miętowe

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z książki „Nigella ekspresowo”.
Składniki:
150g brązowego cukru,
100g miękkiego masła,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
150g mąki,
35g kakao,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
200g gorzkiej czekolady (wiórków – ja starłam na tarce czekoladę).
Glazura:
75g cukru pudru,
2 łyżki wrzącej wody,
1 łyżka kakao przesianego,
1/4 łyżeczki aromatu miętowego.
wykonanie:
Nastaw piekarnik na 180 C. Utrzyj cukier z masłem, następnie wbij jajko i dodaj ekstraktu waniliowego. W misce zmieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia, całość dodaj do masy z masła i cukru, wymieszaj. Na koniec wsyp wiórki czekoladowe i ponownie wymieszaj. Za pomocą łyżki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto zachowując pewien odstęp. Ciasteczka piecz 12 minut, następnie pozostaw je na parę minut na blasze. Wszystkie składniki na glazurę umieść w rondlu, podgrzewaj je do czasu, aż się połączą. Następnie zdejmij rondel z ognia i pozostaw glazurę do wystygnięcia, przed użyciem. Za pomocą łyżeczki, nałóż na każde ostygnięte ciasteczko zygzakiem glazurę.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=132