Wykonanie
Kolejny przepis z książki „Nigella ekspresowo”.Składniki:150g
brązowego cukru,100g miękkiego
masła,1
jajko,1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego,150g
mąki,35g
kakao,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,200g
gorzkiej czekolady (wiórków – ja starłam na tarce
czekoladę).Glazura:75g
cukru pudru,2 łyżki wrzącej
wody,1 łyżka
kakao przesianego,1/4 łyżeczki aromatu
miętowego.wykonanie:Nastaw piekarnik na 180 C. Utrzyj
cukier z
masłem, następnie wbij
jajko i dodaj ekstraktu
waniliowego. W misce zmieszaj
mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia, całość dodaj do masy z
masła i
cukru, wymieszaj. Na koniec wsyp wiórki
czekoladowe i ponownie wymieszaj. Za pomocą łyżki, na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj ciasto zachowując pewien odstęp.
Ciasteczka piecz 12 minut, następnie pozostaw je na parę minut na blasze. Wszystkie składniki na glazurę umieść w rondlu, podgrzewaj je do czasu, aż się połączą. Następnie zdejmij rondel z ognia i pozostaw glazurę do wystygnięcia, przed użyciem. Za pomocą łyżeczki, nałóż na każde ostygnięte
ciasteczko zygzakiem glazurę.