Wykonanie
Jestem maniaczką foremkowo-gadżetową w kuchni – no uzależniona jestem po prostu. Mąż tylko wzdycha i wznosi oczy do nieba kiedy widzi kuriera z nową przesyłką :-)) Znowu zamówiłam sporą porcyjkę foremek i blaszek – czekam na przesyłkę. Pierwsze przyszły te – foremki do
ciasteczek na filiżankę. Sam pomysł genialnie prosty –
ciasteczko do
kawki zawieszone na filiżance. Na
ciasteczka wykorzystałam przepis z opakowania.Podaję oryginalny przepis a poniżej moje uwagi.
Składniki :150 g
margaryny,2
żółtka,100 g przesianego
cukru pudru,100 g
cukru,1 łyżeczka
cukru waniliowego,60 ml
mleka,szczypta
soli,500 g
mąki pszennej,20 g
kawy cappuccino (ilość na 2 filiżanki)Wykonanie :Wymieszać
margarynę z
żółtkami,
cukrem pudrem,
cukrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo i cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta, dodawać
mąkę,
sól,
kawę cappuccino i
mleko. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie położyć ciasto na arkuszu papieru lub foli do pieczenia (ewentualnie przykryć drugim arkuszem) i rozwałkować na grubość około 3 mm używając wałka z nieprzywierającego tworzywa z odpowiednimi pierścieniami dystansowymi. Wycinać
ciasteczka przy pomocy foremek i układać je na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st. C przez 7-10 minut.to tyle oryginalny przepis. Ciasto wychodzi bardzo sypkie i za nic nie chce stać się elastyczne. Przed rozwałkowaniem rwałąm małe kawałki i dodawałam odrobinę
masła. Rozrabiałam, podsypywałam
mąką i wałkowałam.
Potem wycinałam kształty.