ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka cappuccino

Ciasteczka cappuccino

nazwa

Wykonanie

Jestem maniaczką foremkowo-gadżetową w kuchni – no uzależniona jestem po prostu. Mąż tylko wzdycha i wznosi oczy do nieba kiedy widzi kuriera z nową przesyłką :-)) Znowu zamówiłam sporą porcyjkę foremek i blaszek – czekam na przesyłkę. Pierwsze przyszły te – foremki do ciasteczek na filiżankę. Sam pomysł genialnie prosty – ciasteczko do kawki zawieszone na filiżance. Na ciasteczka wykorzystałam przepis z opakowania.
Podaję oryginalny przepis a poniżej moje uwagi.
Składniki :
150 g margaryny,
2 żółtka,
100 g przesianego cukru pudru,
100 g cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
60 ml mleka,
szczypta soli,
500 g mąki pszennej,
20 g kawy cappuccino (ilość na 2 filiżanki)
Wykonanie :
Wymieszać margarynę z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo i cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiego ciasta, dodawać mąkę, sól, kawę cappuccino i mleko. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na około godzinę. Następnie położyć ciasto na arkuszu papieru lub foli do pieczenia (ewentualnie przykryć drugim arkuszem) i rozwałkować na grubość około 3 mm używając wałka z nieprzywierającego tworzywa z odpowiednimi pierścieniami dystansowymi. Wycinać ciasteczka przy pomocy foremek i układać je na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190 st. C przez 7-10 minut.
to tyle oryginalny przepis. Ciasto wychodzi bardzo sypkie i za nic nie chce stać się elastyczne. Przed rozwałkowaniem rwałąm małe kawałki i dodawałam odrobinę masła. Rozrabiałam, podsypywałam mąką i wałkowałam. Potem wycinałam kształty.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=748